Home » Cultură » Academicianul Şerban Papacostea a decedat la vârsta de 89 de ani

Academicianul Şerban Papacostea a decedat la vârsta de 89 de ani

Academicianul Şerban Papacostea a decedat la vârsta de 89 de ani
Publicat: 07.04.2018
Academicianul Şerban Papacostea, reputat istoric, cu o îndelungată carieră în cercetare, mentor al numeroase generaţii de istorici români, a murit vineri, la vârsta de 89 de ani, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de biroul de presă al Academiei Române.

„Vestea stingerii din viaţă a academicianului Şerban Papacostea a fost primită cu profundă durere de membrii Academiei Române, de comunitatea ştiinţifică românească şi de către discipolii pe care i-a îndrumat şi cărora le-a fost un model de exigenţă ştiinţifică şi înaltă morală”, se arată în acelaşi comunicat.

Ceremonia de înhumare va avea loc marţi, la ora 13.00, la Cimitirul Sfânta Vineri din Bucureşti.

Şerban Papacostea s-a născut pe 25 iunie 1928, în Bucureşti, unde a urmat studiile liceale şi universitare. În 1950 a absolvit cursurile Facultăţii de Litere şi Filosofie, Secţia istorie-geografie, iar, în 1968, şi-a susţinut teza de doctorat cu tema „Regimul dominaţiei austriece în Oltenia (1718 – 1739)”.

În perioada comunistă, în anii studenţiei, a fost deportat într-un lagăr de muncă forţată la Canalul Dunăre-Marea Neagră.

A lucrat iniţial ca bibliotecar la Biblioteca Centrală Universitară (1954 – 1957), pentru ca apoi, vreme de peste 50 de ani, începând cu 1957, să devină cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române, pe care l-a condus ca director în perioada 1990 – 2001.

Citeşte continuarea pe Mediafax.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase