Home » Cultură » Anul acesta tema Festivalului de Film şi Istorii de la Râşnov este „Naţiune. Identităţi”

Anul acesta tema Festivalului de Film şi Istorii de la Râşnov este „Naţiune. Identităţi”

Anul acesta tema Festivalului de Film şi Istorii de la Râşnov este „Naţiune. Identităţi”
Publicat: 15.07.2018
Organizatorii celei de-a 10-a ediţii a Festivalului de Film şi Istorii de la Râşnov (FFIR) pregătesc un maraton de evenimente speciale şi premiere pentru perioada 20 – 29 iulie, pe tema "Naţiune. Identităţi", arată un comunicat remis MEDIAFAX.
Festivalul de Film şi Istorii de la Râşnov (FFIR) dedică cea de-a 10 ediţie temei „Naţiune. Identităţi”. Evenimentele din cele 10 zile de festival vor fi găzduite de Grădina Cetăţii Râşnov, cinematograful „Amza Pellea”, Biserica Evanghelică Râşnov şi, în premieră, Centrul Cultural Reduta şi Bastionul Ţesătorilor din Braşov, scrie Mediafax.
 
Organizatorii au anunţat că printre momentele principale ale festivalului se numără proiecţia specială a capodoperei lui Lucian Pintilie, „Reconstituirea”, în prezenţa actorilor Ileana Popovici, George Mihăiţă şi Vladimir Găitan, la jumătate de secol de la debutul filmărilor.
 
Alte premiere în ediţia din acest an a FFIR includ competiţia oficială de film documentar şi o şcoală de vară de jazz, aceasta din urmă fiind coordonată de renumitul Mircea Tiberian.
 
Alţi invitaţii speciali ai FFIR 2018 sunt formaţia Viţa de Vie, care va susţine un concert acustic caritabil, duo-ul acustic Dan Byron & Doru Trăscău, şi peste 50 de lectori (ambasadori, profesori, istorici, jurnalişti, experţi internaţionali ş.a.). În cadrul ediţiei din acest an a festivalului, sunt programate 20 de dezbateri publice în jurul temei principale a acestei ediţii a FFIR.
 
Prima duminică a festivalului îi aduce în Grădina Cetăţii Râşnov pe Ileana Popovici, George Mihăiţă şi Vladimir Găitan pentru a vorbi despre filmul care le-a marcat carierele, dar şi despre Lucian Pintilie, omul şi regizorul care reprezintă, pentru mulţi, superlativul cinema-ului românesc, arată comunicatul de presă. Pelicula „Reconstituirea” a fost filmată în urmă cu 50 de ani, peste munte de Râşnov, la Sinaia, cei trei actori, debutanţi la acea vreme, jucând împreună cu consacraţii George Constantin şi Emil Botta, pe platoul filmului care a fost votat în de multe ori drept cel mai bun film românesc al secolui 20. Filmul a avut premiera mondială la Cannes în 1970 şi va putea fi vizionat la FFIR în prezenţa actorilor pe 22 iulie, de la ora 19.30.
 
Festivalul de Film şi Istorii Râşnov îşi lansează la această ediţie şi competiţia oficială de film documentar, care va beneficia de un juriu format din Pierre-Henri Deleau, fondatorul Quinzaine des réalisateurs, criticul de film Irina Margareta Nistor, producătorul Gabriela Albu, producătorul TVR Claudia Nedelcu Duca şi istoricul Bogdan Popovici. Anul acesta se vor decerna premiul liceenilor şi premiul publicului.
 
În competiţie se regăseşte şi filmul regizorilor Andrei Gorgan şi Monica Lăzurean Gorgan, „Dacii liberi”, lansat la TIFF 2018. „Documentarul aduce laolaltă vieţuitorii unui sat dacic, un istoric şi un arheolog – membrii unei trupe de reconstituire istorică, un grup de daci mistici, un organizator de proteste, administratorul sitului UNESCO Sarmisegetusa Regia şi participanţi la Congresele de Dacologie. Pe toţi îi uneşte pasiunea comună pentru daci, însă îi desparte viziunea diferită asupra unui episod istoric care devine, de la an la an, tot mai popular în România”, arată producătorii.
 
Sub umbrela „Râşnov Society Debate Forum”, 20 de dezbateri publice sunt organizate la cinematograful „Amza Pellea”. Printre acestea se numără o dezbatere despre unul dintre cele mai controversate gesturi din istoria modernă a României, pornind de la volumul „Regele, comuniştii şi Coroana. Adevărata istorie a abdicării lui Mihai I”. Istoricii Andrei Muraru şi Alexandru Muraru, publicistul Ioan Stanomir şi politologul Cristian Pîrvulescu vor discuta despre evenimentele din decembrie 1947 şi despre semnificaţia acestora la mai mult de 7 decenii distanţă. „Identitate naţională şi trans-naţională” este tema propusă de publicistul şi filosoful independent Sorin Cucerai, de antropologul cultural Alec Bălăşescu, de medicul cardiolog şi investitorul Wargha Enayati şi de country-manager-ul Oracle România, Sorin Mîndruţescu.
 
Concertele din Grădina Cetăţii Râşnov îi aduc alături de Mircea Tiberian, pe cei de la La Classe operaia va in Paradiso, Viţa de Vie, Dan Byron & Doru Trăscău (The Mono Jacks), trupele Unda, Fără Zahăr, Nightlosers, Cuibul şi Ţapinarii. Cine-concertul de la Cetate programează o proiecţie a filmului mut „Shiraz, A Romance of India” (1928), acompaniată de sound-design live semnat de Foley’Ala, cu vocea Irinei Margareta Nistor şi o introducere din Salman Rushdie.
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase