Home » Cultură » Scriitorul american Sam Savage a decedat la vârsta de 78 de ani

Scriitorul american Sam Savage a decedat la vârsta de 78 de ani

Scriitorul american Sam Savage a decedat la vârsta de 78 de ani
Publicat: 18.01.2019
Scriitorul din Statele Unite, Sam Savage, devenit celebru cu romanul "Firmin. Aventurile unei vieţi subterane" (2006) - povestea unui şobolan bibliofil, a decedat la vârsta de 78 de ani, în locuinţa sa din Madison, Wisconsin, scrie elperiodico.com.
Sam Savage s-a născut în 1940, în Carolina de Sud şi a fost crescut sub influenţa pasiunilor părinţilor: mama sa pentru poeţii romantici englezi  şi tatăl său pentru credinţa neştirbită în raţionalismul darwinian. La doar 17 ani, s-a mutat cu familia in Massachusetts, unde preferinţa pentru produsele contraculturii l-a făcut să se integreze perfect în atmosfera creată de generaţia Beat. „Pe vremea aceea încă mai puteai să fii un delincvent intelectual”, declara Savage într-un interviu.
 
A fost admis la Facultatea de Filosofie a Universităţii Yale, dar a abandonat-o în scurtă vreme, înscriindu-se într-un grup de protest faţă de armele nucleare. Dupa câţiva ani petrecuţi la Paris, s-a întors la Yale, unde a obţinut un doctorat în filosofie, apoi şi-a continuat studiile la Heidelberg. A lucrat într-un atelier de reparat biciclete în Cambridge, Massachusetts, dupa care s-a retras în sudul ţării, unde a avut mai multe meserii (pescar, tâmplar şi tipograf, printre altele) şi a scris poezii care i-au fost publicate, dar care nu-i plăceau, şi fragmente de proză care-i făceau plăcere, dar nu ajungeau să-i fie publicate, relatează Mediafax.
 
„Firmin. Aventurile unei vieţi subterane”, a fost romanul său de debut, apărut abia în 2006, când scriitorul avea 67 de ani, iar, doi ani mai târziu, a devenit revelaţia Târgului de Carte de la Frankfurt, ajungând să fie tradus în peste 30 de ţări.
 
Sam Savage a mai publicat volumele „The Criminal Life of Effie O” (2005), „Ţipătul leneşului” (2009), „Glass” (2011), „The Way of the Dog” (2013), „It Will End with Us” (2014).

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase