Home » Cultură » Reacţii vehemente din cauza unui scurtmetraj nominalizat la Oscar

Reacţii vehemente din cauza unui scurtmetraj nominalizat la Oscar

Reacţii vehemente din cauza unui scurtmetraj nominalizat la Oscar
Publicat: 25.01.2019
"Detainment", o peliculă ce surprinde ancheta legată de uciderea unui bebeluş răpit de doi copii în vârstă de 10 ani, nominalizat la premiile Oscar de anul acesta, a stârnit reacţii vehemente din partea rudelor victimei din cazul real care a avut loc în 1993, conform Reuters.
Regizorul peliculei nominalizate la Oscar 2019 a apărat producţia, precizând că nu a avut nicio intenţie să tulbure familiile implicate în cazul real, scrie Mediafax..
 
Scurtmetrajul „Detainment”, care durează 30 de minute, prezintă uciderea copilului James Bulger, un caz care a îngrozit Marea Britanie în urmă cu mai bine de două decenii.
 
Anunţul nominalizării a provocat discuţii aprinse în presa britanică. O petiţie online prin care se solicită retragerea filmului din competiţie a fost semnată de peste 130.000 de persoane.
 
Regizorul Vincent Lamb a folosit transcrieri ale interogatoriilor realizate de poliţie şi imagini surprinse de camerele de supraveghere cu cei doi copii cu vârsta de 10 ani care ademenesc victima în vârstă de 2 ani pe străzile din Liverpool.
 
Mama victimei, Denise Fergus, a scris pe Twitter că filmul a făcut-o să retrăiască evenimentul tragic, iar alte rude ale sale au spus că scurtmetrajul îi umanizează pe cei doi asasini minori.
 
Regizorul a declarat că prin acest scurtmetraj „nu a avut nicio intenţie să provoace mai multă suferinţă familiei victimei şi nu a vrut să îi desconsidere pe aceştia atunci când nu s-a consultat cu ei”. „Chiar dacă este un caz foarte greu de înţeles, cred că avem datoria să încercăm să ne dăm seama ce s-a întâmplat”, a precizat cineastul.
 
Lamb a mai notat că în filmul său „nu sunt imagini care să redea crima ori amănunte şocante de nicun fel”.
 
Încă nelansat în cinematografe, „Detainment” a câştigat mai multe premii la festivaluri de film din Europa.
 
Reprezentanţii Academiei de film americane, instituţia care alege filmele nominalizate pentru Oscar, nu au comentat în legătură cu controversele din jurul scurtmetrajului.
 
La premiul Oscar 2019 pentru cel mai bun scurtmetraj de ficţiune, în afară de „Detainment”, au mai fost nominalizate „Fauve”, „Marguerite”, „Mother” şi „Skin”.
 
Câştigătorii premiilor Oscar 2019 vor fi anunţaţi pe 24 februarie.
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase