Home » Cultură » Câştigătorii Festivalului de Film de la Berlin 2019. Pelicula românească care a primit premiul publicului

Câştigătorii Festivalului de Film de la Berlin 2019. Pelicula românească care a primit premiul publicului

Câştigătorii Festivalului de Film de la Berlin 2019. Pelicula românească care a primit premiul publicului
Publicat: 17.02.2019
Filmul ”Synonymes” a câştigat Ursul de Aur la Festivalul de Film de la Berlin, în cadrul galei care a avut loc sâmbătă seara, în penultima zi a celei de-a 69-a ediţii a Berlinalei.

Regizorul de Nadav Lapid s-a inspirat din experianţa personală pentru a realiza coproducţia Franţa-Israel-Germania ”Synonymes/ Synonyms”, care i-a adus Premiul Ursul de aur pentru cel mai bun film. ”E un film care s-ar putea să fie descris ca un scandal în Israel, poate şi în franţa, dar pentru mine este o celebrare, sper, a cinematografiei şi oamenii vor înţelege că furia, ostilitatea şi dispreţul sunt, între fraţi şi surori şi forme de ataşament puternic, şi emoţii puternice”, a spus cineastul pe scena galei.

Marele Premiu al Juriului a fost acordat peliculei ”Grâce à Dieu/ By the Grace of God”, de François Ozon, care surprinde cazuri de abuz asupra copiilor din partea unor preoţi.

Cel mai bun regizor a fost luat de Angela Schanelec pentru co-producţia Germania-Serbia ”Ich war zuhause, aber/ I Was at Home, But”.

Cu toate că juriul şi-a exprimat public regretul pentru faptul că una dintre peliculele din China a fost retrasă din competiţie, Wang Jingchun, un actor chinez a luat Ursul de Argint pentru cel mai bun actor pentru rolul din pelicula ”Di jiu tian chang/ So Long, My Son”, de Wang Xiaoshuai. Interpretul i-a mulţumit şi partenerei sale de pe ecran, Yong Mei, care a primit în scurt timp distincţia acordată pentru cea mai bună actriţă.

Premiul Alfred Bauer a mers la pelicula germană ”Systemsprenger/ System Crasher”, de Nora Fingscheidt.

Premiul pentru scenariu a fost câştigat de Maurizio Braucci, Claudio Giovannesi şi Roberto Saviano pentru ”La paranza dei bambini/ Piranhas”, de Claudio Giovannesi.

Pentru cea mai importantă contribuţie artistică, premiul pentru care este acordat pentru imagine, editare, muzică, decoruri sau costume, a mers la Rasmus Videbæk, pentru imaginea peliculei ”Ut og stjæle hester/ Out Stealing Horses”, de Hans Petter Molan.

Cel mai bun documentar

”Talking About Trees”, filmul lui Suhaib Gasmelbari, o coproducţie Franţa-Sudan-Germania-Qatar-Ciad a fost considerat Cel mai bun documentar.

Tot din Germania a venit şi câştigătorul distincţiei acordate pentru debut, ”Oray”, în regia lui Mehmet Akif Büyükatalay.

Ursul de Aur pentru cel mai bun film de scurt-metraj a fost acordat peliculei ”Umbra”, al germanilor Florian Fischer şi Johannes Krell.

Ursul de Argint pentru pentru film de scurt-metraj a mers la ”Blue Boy”, scurt metrajul lui Manuel Abramovich, din Argentina, care l-a avut în postură de producător creativ pe românul Bogdan Georgescu.

Premiul Audi pentru film de scurt-metraj a mers la ”Rise”, de Bárbara Wagner, Benjamin de Burca , o producţie Brazilia, Statele Unite, Canada.

Premiul publicului pentru filmul românesc „Monştri”

Sâmbătă, la prânz, „Monştri.”, singurul film românesc de la Berlinală a primit premiul publicului acordat de publicaţia germană Tagesspiegel. Imediat după ce s-a anunţat că pelicula românească a primit la Berlinale – Berlin International Film Festival premiul publicului oferit de cititorii Tagesspiegel, realizatorii au reacţionat: ”Suntem foarte fericiţi şi extrem de recunoscători!”.

”M-a interesat mai mult să văd cum gândesc personajele homosexuale în legătură cu ele însele, mai mult decât ceea ce au de spus ceilalţi despre ei”, a explicat Marius Olteanu o parte din strategia sa regizorală în ”Monstri.”.

”Înseamnă mult pentru ca este un premiu venit din partea publicului. Iar faptul că filmul, în urma reacţiei spectatorilor şi a premiilor la care a fost nominalizat (De debut şi Teddy Award), a beneficiat de 4 proiecţii suplimentare, mă face să sper că şi în România oamenii vor veni să îl vadă. Este un film care vorbeşte la nivel micro, de cuplu, despre ceea ce trăim zilele acestea la nivel de societate, despre nevoia de a ajunge la cealalt, de a îl înţelege şi a nu fi indiferent”, a spus regizorul Marius Olteanu pentru MEDIAFAX.

România a fost prezentă la eveniment cu un singur lungmetraj, semnat de regizorul Marius Olteanu şi inclus în secţiunea necompetiţională Forum. Pelicula „Monştri.” a fost inclusă în selecţia dedicată proiectelor experimentale, punând accent pe avangardă, eseuri, reportaje politice, peisaje cinematografice încă necunoscute.

Filmul, o producţie a Parada Film şi Wearebasca, prezintă o zi din viaţa a doi tineri căsătoriţi, pe care familia, societatea, prietenii par că îi iubesc când sunt împreună, dar îi judecă şi resping atunci când sunt pe cont propriu, din cauza nevoilor, convingerilor şi opţiunilor lor de viaţă. Marius Olteanu semnează atât regia, cât şi scenariul peliculei, iar din distribuţie fac parte Judith State („Sieranevada”), Cristian Popa, Alexandru Potocean şi Şerban Pavlu („Inimi Cicatrizate”). Pe lângă producţia românească „Monştri.”, România a fost reprezentată la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin 2019 de Cătălin Cristuţiu, în calitate de monteur, şi Bogdan Georgescu, în calitate de producător creativ al producţiei argentiniano-germane „Blue Boy”, de Manuel Abrąmović. De asemenea, la Berlinale Talents au fost selecţionaţi actorul Robi Urs şi producătorul Bogdan Crăciun, iar Centrul Naţional al Cinematografiei a organizat standul românesc de la European Film Market.

Regizorul chilian Sebastián Lelio şi producătoarea de film şi actriţa britanică Trudie Styler s-au numărat printre membrii juriului internaţional al ediţiei de anul acesta a Berlinalei, prezidat de actriţa franceză Juliette Binoche. Li s-a alăturat în juriu criticul de film american Justin Chang, actriţa germană Sandra Hüller şi curatorul şi scriitorul american Rajendra Roy.

Din juriul care a acordat distincţia GWFF pentru cel mai bun Film de debut au făcut parte Katja Eichinger, din Germania, Alain Gomis, reprezentând Franţa şi Senegal şi Vivian Qu, din China.

În toate secţiunile manifestării, nu mai puţin de 20 de producţii, realizate de cineaşti din 25 de ţări, au fost prezentate în premieră mondială.

Pentru urşii de aur şi argint au concurat iniţial 17 filme, dintre care şapte sunt regizate de femei.

Dintre acestea, filmul „Yi miao zhong (One Second)”, de Zhang Yimou, din China, a fost retras din festival cu câteva zile înainte de premieră. Filmul ar urmări aventurile unui prizonier dintr-o tabără de muncă din timpul Revoluţiei Culturale din China, iar motivul oficial pentru anularea proiecţiilor l-au reprezentat „dificultăţile tehnice întâlnite în timpul postproducţiei”.

La ediţia de anul acesta a Berlinalei, actriţa de film şi televiziune britanică Charlotte Rampling a primit Ursul de Aur pentru întreaga carieră.

Cea de-a 69-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin a avut loc între 7 şi 17 februarie.

Premiul Ursul de Aur i-a revenit, în 2018, lungmetrajului „Nu mă atinge-mă/ Touch me not”, al regizoarei Adina Pintilie, care a primit şi trofeul pentru cel mai bun film de debut.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase