Home » Cultură » Vocea lui Rembrandt a fost reconstituită de oamenii de ştiinţă

Vocea lui Rembrandt a fost reconstituită de oamenii de ştiinţă

Vocea lui Rembrandt a fost reconstituită de oamenii de ştiinţă
Publicat: 03.03.2019
Oamenii de ştiinţă au „reconstituit” vocea pictorului olandez Rembrandt Harmenszoon van Rijn pe baza autoportretelor acestuia.
Muzeul Rijksmuseum din Amsterdam, care găzduieşte cea mai mare colecţie din lume de picturi ale lui Rembrandt (1606 – 1669), a prezentat zilele trecute „reconstituirea” vocii marelui pictor şi gravor, în şase videoclipuri intitulate „Rembrandt Tutorials”.

În acestea, Rembrandt vorbeşte despre tehnica pe care a folosit-o în lucrările sale realizate în „epoca de aur olandeză”. Pictorul vorbeşte în limba olandeză a secolului XVII, iar din acest motiv videoclipurile au subtitrare, potrivit El Mundo.

Folosirea biometriei, o metodă de identificare bazată pe caracteristicile fizice unice ale fiecărei persoane, este o tehnică folosită des în ultimii ani care a permis recrearea feţelor din înregistrările vocale.
 
În acest caz, tehnologia a fost folosită „să recreeze vocea lui Rembrandt din chipul său”, a afirmat Rica Singh, cercetător de la Universitatea Carnegie Mellon din Pittsburgh (SUA).
 
Pictorul îşi realiza frecvent autoportrete. „Este prima dată când o voce este reconstituită folosind auto-portrete şi date de acest tip, şi asta datorită inteligenţei artificiale”, a adăugat cercetătorul care a făcut parte din grupul de experţi olandezi care au lucrat la acest proiect.
 
În 2019 se celebrează 350 de ani de la moartea marelui pictor olandez, astfel că multe galerii de artă şi instituţii de cultură din Olanda îl omagiază.
 
Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase