Home » Cultură » Desen rar al lui Leonardo da Vinci expus la 500 de ani de la moartea artistului

Desen rar al lui Leonardo da Vinci expus la 500 de ani de la moartea artistului

Publicat: 03.05.2019
Desenul „Leda şi lebăda", o operă rară a lui Leonadro da Vinci, va fi expus la 500 de ani după moartea artisului italian, arată Associated Press, citat de Mediafax.

Anunţul a fost făcut joi de casa de licitaţii Sotheby’s, în ziua comemorării a 500 de ani de la moartea artistului.

Lucrarea „Leda şi lebăda” a fost realizată de Leonardo da Vinci în 1506, în acelaşi timp în care lucra la capodopera „Mona Lisa”. Schiţa realizată în tuş se află în posesia ducilor de Devonshire din Marea Britanie de peste trei secole. A fost în pericol să fie pierdută în 1939 când a fost împrumutată pentru o expoziţie la Milano cu puţin înainte de izbucnirea Celui De-al Doilea Război Mondial.

Desenul a fost expus ultima dată în 2003. Considerată o schiţă pentru un tablou care nu a mai fost pictat, imaginea a fost inspirată de mitologia greacă. Leda era fiica regelui Etoliei, Testios, şi soţia regelui spartan Tyndareos. Ea a fost sedusă de Zeus, care i s-a înfăţişat sub formă de lebădă. Cei doi copii născuţi astfel, Castor şi Pollux sunt gemenii la care face referinţă numele constelaţiei plasate între Taur şi Rac.

Sotheby’s va prezenta „Leda şi lebăda” la galeriile sale din cartierul Manhattan în cadrul unei expoziţii concentrate asupra colecţiei operelor de artă din castelul britanic Chatsworth.

Instituţia va fi redeschisă publicului începând de vineri, iar expoziţia care expune lucrări din colecţia britanică de la Chatsworth va fi disponibilă în perioada 28 iunie -18 septembrie.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase