Home » Cultură » Filmul „În flăcări/ Burning”, ecranizare a unei nuvele de Haruki Murakami, pe ecranele româneşti

Filmul „În flăcări/ Burning”, ecranizare a unei nuvele de Haruki Murakami, pe ecranele româneşti

Filmul „În flăcări/ Burning”, ecranizare a unei nuvele de Haruki Murakami, pe ecranele româneşti
Publicat: 12.05.2019
Filmul "În flăcări/ Burning", în regia lui Lee Chang-Dong, prima ecranizare a nuvelei "Arderea hambarelor" a celebrului autor japonez Haruki Murakami, va intra în cinematografele româneşti începând cu data de 17 mai, potrivit Mediafax.

Pelicula distribuită în România de Voodoo Films a făcut istorie la Festivalul de la Cannes, unde a primit premiul juriului FIPRESCI pentru cel mai bun film şi trofeul Vulcan pentru scenografie şi reuşind să devină totodată cel mai bine cotat lungmetraj de către criticii de la Screendaily din istoria evenimentului francez. Criticul Tim Grierson de la Screendaily scria despre regizorul Lee Chang-dong că „a venit să dea foc competiţiei de la Cannes” cu cel mai recent film al său. Tot el afirmă că filmul este „devastator…de o complexitate şi un mister pătrunzătoare”.

Inspirat din povestirea scurtă „Arderea hambarelor”, de Haruki Murakami, care face parte din volumul „Elefantul a dispărut” (publicat în limba română de Polirom, în 2015), „În flăcări” este un thriller psihologic cu accente romantice, în care un scriitor aspirant şi un bărbat bogat devin rivali pentru dragostea aceleiaşi fete, arată compania de distribuţie.

„În timpul unei livrări, Jongsu, un curier, interpretat de actorul Yoo Ah-in, dă din întâmplare peste Haemi (Jeon Jong-seo), care locuia pe vremuri în cartierul lui. Haemi îl roagă să aibă grijă de pisica ei cât timp va călători în Africa. La întoarcere, i-l prezintă pe Ben (Steven Yeun), un tip misterios pe care l-a întâlnit în vacanţă. Într-o zi, Ben îi povesteşte lui Jongsu despre hobby-ul său cât se poate de neobişnuit”, se arată în comunicat.

Din distribuţie fac parte Steven Yeun, starul de Hollywood cunoscut datorită rolurilor de supravieţuitor al epidemiei în celebrul serial „The Walking Dead” şi activist radical pentru drepturile animalelor în „Okja” (în regia lui Boon Jong Ho, prezentat la Cannes în 2017). În „Burning/ În flăcări” joacă rolul unui străin enigmatic cu un stil de viaţă luxos şi spune că acest rol a fost pentru el „o provocare minunată” şi a marcat desprinderea temporară de personajele pe care le-a interpretat în trecut.

Lee Chang-dong şi-a început cariera în teatru la vârsta de 20 de ani şi apoi a lucrat ca scriitor şi scenarist. Şi-a făcut debutul în regie cu un film noir – „Green Fish” -, urmat de „Peppermint Candy”, prezentat în Quinzaine des Réalisateurs la Cannes, în 2000, unde care s-a jucat cu forma narativă folosindu-se de flashback-uri. „Oasis”, al treilea lungmetraj al său, chestionează natura comunicării dintre oameni. Cu aceste două filme din urmă a primit recunoaştere din partea criticilor şi a publicului, pe plan internaţional. În 2003, a fost numit Ministru al Culturii şi Turismului în Coreea de Sud. Cu al cincilea său film, „Poetry”, a câştigat premiul pentru cel mai bun scenariu la cea de-a 63-a ediţie a Festivalului de la Cannes, adunând numeroase alte trofee la evenimente internaţionale.

„Burning/ În flăcări” (rating N15) va putea fi văzut în Bucureşti, Botoşani, Bistriţa, Craiova, Cluj-Napoca, Constanţa, Braşov, Piteşti, Piatra Neamţ, Târgu-Mureş, Târgu-Jiu, Slobozia, Bârlad, Sfântu Gheorghe şi Arad.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase