Home » Cultură » România, prezentă la Cannes 2019, inclusiv în competiţia pentru Palme d’Or, prin Porumboiu

România, prezentă la Cannes 2019, inclusiv în competiţia pentru Palme d’Or, prin Porumboiu

România, prezentă la Cannes 2019, inclusiv în competiţia pentru Palme d’Or, prin Porumboiu
Publicat: 14.05.2019
România este prezentă în selecţiile oficială şi paralele ale celei de-a 72-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes, prin cel mai nou lungmetraj al lui Corneliu Porumboiu, "La Gomerra", care concurează pentru prestigiosul Palme d'Or, dar şi prin programul Romanian Short Waves.

Corneliu Porumboiu se întoarce la Cannes şi concurează de data aceasta pentru celebrul Palme d’Or, cu cel mai recent film, „La Goméra/ The Whistlers”, prima peliculă a sa care este realizată şi în afara ţării şi care îi are în distribuţie pe Vlad Ivanov, Catrinel Menghia (Marlon), Rodica Lazăr, Sabin Ţambrea, dar şi pe actorii spanioli Agustí Villaronga, Antonio Buíl şi Cristóbal Pinto. Filmările s-au realizat în Bucureşti, pe insula La Gomera (Spania) şi în Singapore.

„Cristi, un poliţist român corupt implicat într-o afacere de 30 de milioane de euro cu mafia, ajunge în insula La Gomera, în Spania, pentru a învăţa El Silbo, un limbaj fluierat folosit de localnici. Limbajul codat îl va ajuta să-l elibereze pe Zsolt, un traficant aflat în arest la Bucureşti, şi singurul din bandă care ştie unde sunt ascunşi banii”, se arată în sinopsisul filmului.

Corneliu Porumboiu a debutat în lungmetraj în anul 2006, cu filmul „A fost sau n-a fost?”, care a avut premiera mondială la Festivalul de la Cannes, unde a obţinut premiul pentru debut Caméra d’Or şi cel pentru distribuţie Label Europa Cinémas.

Totodată, la Cannes va fi prezentat programul de scurtmetraje Romanian Short Waves, în Short Film Corner, un forum dedicat filmelor scurte şi promovării tinerelor talente. Programul, prezentat de Asociaţia Secvenţe, este susţinut de Institutul Cultural Român, potrivit unui comunicat al instituţiei. Cele 13 scurtmetraje selectate sunt: „Cadou de Crăciun”, de Bogdan Mureşanu, „Ultimul drum spre mare”, de Adi Voicu, „Today Artist, Tonight Taximetrist”, de Dumitru Grosei, „Washington”, de Gabriel Achim, „Must Love Kubrick”, de Alma Andreescu, „Insula”, de Adina Dulcu, „The Call”, de Anca Damian, „8”, de Mihai Pârcălabu, „Totul e foarte departe, de Emanuel Pârvu, „O moarte in familia mea”, de Andra Tarara, „Drum bun taticule”, de Bianca Sescu, „Bestia”, de Andreea Lăcătuş, „Voci netăcute”, de Ioana Mischie.

Totodată, în cadrul la Semaine de la Critique va fi proiectat filmul „Ultimul drum spre mare”, un scurtmetraj de Adi Voicu. Acţiunea filmului se petrece intr-un compartiment al unui tren ce circulă spre litoral. Cei şase pasageri discută despre diverse subiecte, dar la un moment dat o suspiciune face ca totul să scape de sub control.

Cătălin Mitulescu, în juriul de la Cannes

Fondată în 1962 de sindicatul criticilor de film din Franţa, secţiunea Semaine de la Critique se concentrează pe descoperirea de noi talente în cinema. „Ultimul drum spre mare” este al doilea scurtmetraj de ficţiune din cariera regizorului, care a mai realizat până în prezent filmul „Ceaţa”, premiat la Angers şi la Sankt Petersburg, şi mai multe documentare.

Nu în ultimul rând, România este prezentă la Cannes 2019 prin regizorul, scenaristul şi producătorul Cătălin Mitulescu, în calitate de membru al juriului secţiunii Cinefondation si de scurtmetraje. Cariera de regizor a lui Cătălin Mitulescu a debutat cu selecţia la Cannes a primelor două scurtmetraje, iar cel de-al treilea, „Trafic”, a fost laureat cu Palme d’Or în 2004. De asemenea, lungmetrajul „Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii” a avut premiera în secţiunea Un Certain Regard la Cannes, la fel şi următorul său film, „Loverboy”.

Poveşti despre crime, vedete, Hollywood, islamismul radical şi lecţiile oferite de istorie sunt în meniul celei de-a 72-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes, care se va desfăşura în perioada 14 – 25 mai.

Regizorul american Jim Jarmusch vine cu o comedie cu zombi, „The Dead Don’t Die”, care va fi proiectată în deschiderea evenimentului. Printre regizorii care concurează pentru Palme d’Or se numără şi Quentin Tarantino, cu „Once Upon a Time in Hollywood”, Pedro Almodovar, cu „Pain and Glory”, Ken Loach, cu „Sorry I Missed You”, Jean-Pierre şi Luc Dardenne, cu „The Young Ahmed”.

Actriţa americană Elle Fanning şi cineaştii grec Yórgos Lánthimos şi francez Robin Campillo se numără printre membrii juriului internaţional al festivalului, prezidat de regizorul mexican Alejandro González Iñárritu. Lor li se vor alătura creatorul de benzi desenate şi regizorul francez Enki Bilal (Bug), scenarista şi regizoarea americană Kelly Reichardt, regizoarea italiană Alice Rohrwacher, regizorul polonez Pawel Pawlikowski şi actriţa şi regizoarea Maïmouna N’Diaye, din Burkina Faso.

În 2018, premiul Palme d’Or a revenit producţiei japoneze „Shoplifters”, de Kore-eda Hirokazu, care ulterior a fost nominalizată la premiul Oscar pentru film străin. 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase