Home » Cultură » Street Delivery începe astăzi şi pune ”Poezie în loc de maşini”

Street Delivery începe astăzi şi pune ”Poezie în loc de maşini”

Street Delivery începe astăzi şi pune ”Poezie în loc de maşini”
Publicat: 14.06.2019
Evenimentul Street Delivery eliberează strada Arthur Verona din Bucureşti, de vineri până duminică, pentru a 14-a oară şi pune ”Poezie în loc de maşini”, arată un comunicat remis MEDIAFAX.

A 14-a ediţie Street Delivery în Bucureşti, sub motto-ul ”Poezia e în stradă”, debutează vineri.

Timp de trei zile, între 14 şi 16 iunie, strada Arthur Verona ”devine o metaforă urbană pentru proiectele care îşi propun să găsească rimă Bucureştiului: idei pentru un oraş mai prietenos, instalaţii, ateliere, dezbateri, filme, concerte şi artă stradală”, spun organizatorii.

„În fiecare an aducem în stradă o problematică de interes major în viaţa oraşului, pe care o expunem şi o dezbatem: poluarea, traficul, clădirile de patrimoniu, digitalizarea, lipsta spaţiilor verzi, grădinile posibile”, a precizat Dona Teşcovschi, comunicator Street Delivery.

„După 13 ani, ne-am gândit să luăm o pauză de la criticisme şi să ne uităm la oraş cu ochi mai blânzi. Poate, poate ne-om reîndrăgosti de el. Pentru că oraşul, ca şi poezia, se înţelege pe deplin atunci când îl cunoşti faţă-n faţă, nu bară la bară. Atunci când îl creezi, nu când îi cauţi greşelile şi incoerenţele. Aşa că ne-am propus să nu mai comentăm oraşul, ci să-l compunem. Cu gândul acesta a apărut tema Street Delivery 2019 — Poezia e în stradă!”, arată reprezentanta echipei de organizare.

Unul dintre fondatorii şi susţinătorii Street Delivery este Fundaţia Cărtureşti. În toate cele 14 ediţii, temele din stradă şi-au regăsit loc în preocupările şi rafturile de cărţi din librărie. Ana Niculescu, manager comunicare Cărtureşti, recunoaşte însă că tema din 2019 „e cea mai aproape de inima unei librării. Aşa că ne-am gândit să sărbătorim prin lansarea proiectului Staţia de poezie — cea mai mare selecţie de carte de poezie dintr-o librărie. Vineri, de la ora 18:00, vă invităm să vă conectaţi pe frecvenţa de emisie lirică şi să participaţi la prima degustare de poezie din stradă. Urmată de lecturile Scriitori de poveste din colecţia FILIT, în grădina Casei Mincu, iar de la 19.00 de Serata cu scrisori pusă la cale alături de Marius Chivu”.

Ce-are PUZ-ul cu Poezia? Atelierele de arhitectură cu versurile? Şi rimele ascunse printre obiectele din arhiva MŢR cu oraşul?

Pentru Ordinul Arhitecţilor din România, Street Delivery rămâne un proiect cu o miză de lungă durată: (re)învăţarea unei bune locuiri a oraşului. În cele trei zile, Casa Mincu, sediul OAR, îşi va deschide porţile pentru a lăsa poezia unei case istorice să coboare în stradă cu toate secretele ei.

Dorothee Hasnaş, curator OAR, prezintă o mică parte dintre proiectele susţinute de OAR la această ediţie: „sâmbătă, de la 18:00, la Casa Mincu, Muzeul Ţăranului Român va lansa #ReţelelePrivirii – prima platformă participativă dedicată unei arhive muzeale din România. Carla Schoppel ni se va alătura cu o expoziţie de colaje – Schoppel Cut, o poezie vizuală în care undo a mistake e de prisos. Iar alături de cunoscutul designer Ovidiu Hrin organizăm Atelierul de Caligrafie De la formal la gestual.”

Cum poezia merge mână-n mână cu litera, zidul de vizavi va găzdui primul Wallphabet din România. Bianca Dumitraşcu & friends ne propun un altfel de Abecedar: cu caracter şi augmentat.
Coloana sonoră a zonei va fi asigurată de DJ-ii de la Scena Tropicală Jacq Pot, iar cele două picturi murale vor fi puse în mişcare de One Night Gallery, aşa că instalează-ţi de pe acum aplicaţia dARe by Samsung pentru o experienţă AR completă.

”Ca în fiecare an, calcanul îşi schimbă muralul, însă nu şi năravul. Lost.Optics & Pren vor pune pe cel mai celebru perete din Bucureşti o frescă dedicată poeziei ascunse printre străzile alambicate ale oraşului”, se arată în comunicat.

Pentru cinefili, echipa Street Delivery adună în centrul bucureştiului selecţii de la TIFF 2019, Anim’est şi Docuart în proiecţii organizate în zona Bisericii Anglicane la cinematograful în aer liber. Pe scena de muzică se vor duce lupte grele între tabăra poeţilor şi tabăra MC-iilor la Street Poetry Battle, iar seara îi va găzdui pe Cozy Poetry Night, Mădălina Pavăl, Ana Cristina Leonte şi mulţi alţii.
Din stradă nu vor lipsi nici expoziţiile şi instalaţiile de artă propuse de Mugur Grosu (Cerul Poeţilor Dispăruţi), Receptor (5poems), Liminal (AI vs. Poet) şi Cele mai frumoase cărţi. Programul celor trei zile de Street Delivery cuprinde, în plus, ateliere pentru copii şi adulţi, performance, proiecte ale societăţii civile, dans şi iniţiative pietonale din alte cartiere.

Cum poezia nu rimează cu gunoi, Harta Reciclării şi Curăţenie Profi îi ajută pe organizatori să ţină strada lună şi să colectăm selectiv gunoiul.

Programul complet al evenimentului este disponibil pe platforma nou lansată http://street.delivery, construită de Code4Romania.

Street Delivery 2019 — Poezia e în stradă! este un eveniment organizat de Fundaţia Cărtureşti şi Ordinul Arhitecţilor din România, co-finanţat prin #TimbrulDeArhitectură. Identitatea vizuală a ediţiei cu numărul 14 este semnată de Bianca Dumitraşcu, artist vizual & designer de litere.

Street Delivery 2019 se desfăşoară succesiv în 9 oraşe, pe parcursul a 4 luni. Se creează astfel un traseu pentru cei interesaţi să descopere formele pe care ideile pentru un oraş mai bun le iau în spaţii mentale diferite, la Bucureşti şi Iaşi în perioada 14-16 iunie, la Baia-Mare, între 28 şi 30 iunie, la Cluj-Napoca pe 13 şi 14 iulie, la Oradea, în zilele de 26 şi 28 iulie, în Bacău, între 2 şi 4 august, Sibiu, 9-11 august, Craiova, de pe 6 până pe 8 septembrie şi Timişoara de pe 13, pe 15 septembrie.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase