Home » Cultură » Cea mai mare expoziţie Nicolae Tonitza din ultimii 50 de ani, vedeta Art Safari 2019

Cea mai mare expoziţie Nicolae Tonitza din ultimii 50 de ani, vedeta Art Safari 2019

Cea mai mare expoziţie Nicolae Tonitza din ultimii 50 de ani, vedeta Art Safari 2019
Publicat: 02.07.2019
Cea mai mare expoziţie cu lucrări semnate de Nicolae Tonitza din ultimii 50 de ani este vedeta Art Safari Bucureşti 2019, alături de artă "supercontemporană", la o nouă ediţie a evenimentului dedicat publicului larg, arată un comunicat remis MEDIAFAX.

Pavilionul de Artă București – Art Safari își va deschide porţile pentru cea de-a șasea ediţie, în perioada 27 septembrie – 6 octombrie, într-o clădire-monument, Palatul Oscar Maugsch BCR din Piaţa Universităţii. Pavilionul de Artă București – Art Safari, cel mai amplu eveniment dedicat artei din România, susţinut de Primăria Municipiului Bucureşti, prin Expo Arte, se desfășoară anual și aduce în atenţia publicului artă de patrimoniu, artă contemporană, instalaţii, performance-uri, ateliere de artă pentru copii și tururi ghidate, situând Capitala pe harta marilor evenimente europene culturale.

„Muzeul temporar Art Safari va fi găzduit într-o clădire-monument din centrul Capitalei, construită în 1906. Introducerea în circuitul urban a clădirilor de patrimoniu are un istoric lung în Art Safari: Ciclop, Palatul Dacia-România, Galeriile Kretzulescu. Ca în fiecare an, o serie de premiere vor fi dezvăluite publicului iubitor de artă: o expoziţie Nicolae Tonitza, o expoziţie dedicată sculpturii de la Brâncuşi încoace, o expoziţie dedicată noului val de artişti români şi un spaţiu mult mai generos menit să aducă arta mai aproape de copii. 10.000 de metri pătraţi de artă de neratat, timp de 10 zile”, anunţă Ioana Ciocan, director Art Safari Bucureşti.

Art Safari Bucureşti 2019 va fi conceput sub forma unui muzeu temporar, care va găzdui, pe o suprafaţă de 10.000 metri pătraţi, cea mai mare expoziţie dedicată pictorului Nicolae Tonitza din ultimii 50 de ani, una de sculptură de la 1800 până în 2019, precum şi una dedicată artei supercontemporane. Arhitectura expoziţiei este semnată de Attila Kim, comisarul României la Bienala de Veneţia, începând cu ediţia 2016 și până în prezent.

Pavilionul Muzeal „Nicolae Tonitza şi geniul copilăriei”, curatoriat de Zoltán Soós, va găzdui peste 200 de lucrări ale maestrului. Lucrările vor fi împrumutate de la cele mai importante muzee şi colecţii private din România, dar şi din Europa. Focusul expoziţiei va fi universul copilăriei, ilustrat magistral de marele artist român.

„Pentru a oferi temei propuse un orizont mai larg decât cel imediat al artelor vizuale, expoziţia investighează problematica copilului şi a copilăriei dintr-o perspectivă multidisciplinară – istorică, sociologică, pedagogică şi antropologică. În acest sens, vor fi expuse pe lână lucrări de pictură, sculptură şi grafică şi obiecte vestimentare ale copiilor din mediul rural şi urban, jucării, obiecte de uz şcolar, toate din perioada interbelică”, arată Zoltán Soós, curator al Pavilionului Muzeal.

Pavilionul Central „Repvblica. Despre umbre în sculptură” va găzdui, în premieră, o expoziţie concepută şi realizată ca o privire antologică şi analitică asupra acestui gen artistic din România, în perioada 1800 – 2019. Expoziţia curatoriată de Călin Dan va aduce împreună numele cele mai semnificative ale sculpturii româneşti, exemplificată prin lucrări excepţionale provenite din importante colecţii private din Europa, dar și din colecţiile muzeelor din România. Selecţiei de sculptură i se adaugă instalaţie, artă decorativă și obiecte semnate de Constantin Brâncuși, Dimitrie Paciurea, Geta Brătescu, Ana Lupaș, Vasile Gorduz, Paul Neagu, Marian Zidaru şi mulţi alţii.

Pavilionul „Supercontemporan. Young Blood. Arta timpului tău”, o expoziţie curatoriată de artistul Mihai Zgondoiu, introduce publicului noul val de artişti români, cu arta timpurilor noastre. „Acest proiect expoziţional «fresh», radiografiază mişcarea artistică urbană din România, asimilată treptat în periferia artei contemporane”, spun organizatorii.

Programul Art Safari Kids 2019 se va desfăşura pe o suprafaţă mai amplă decât în anii anteriori şi va cuprinde zone distincte potrivite vârstei participanţilor, unde vor avea loc ateliere de artă: pictură pe pânză, cursuri de sculptură, ilustraţie în pasteluri cretate, bandă desenată.

Biletele early-bird, cu o reducere de 50% (25 de lei pentru un bilet de o zi şi 45 de lei pentru abonamente), au fost puse în vânzare joi şi pot fi achiziţionate până pe 15 august.

Organizatorii aşteaptă 50.000 de vizitatori la această ediţie şi 4.000 de copii ar putea să ia parte la Art Safari Kids.

Art Safari a înregistrat 125.000 de vizitatori la primele cinci ediţii.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase