Home » Cultură » Concursul Naţional de Artă dedicat festivalului Enescu adună 180 de artişti

Concursul Naţional de Artă dedicat festivalului Enescu adună 180 de artişti

Concursul Naţional de Artă dedicat festivalului Enescu adună 180 de artişti
Publicat: 24.08.2019
Concursul Naţional de Artă ”Imaginile lui Enescu”, dedicat ediţiei 2019 a cunoscutului Festivalul Internaţional ”George Enescu”, a adunat lucrări propuse de 180 de artişti, potrivit Mediafax.

Nu mai puţin de 180 de artişti vizuali români au răspuns invitaţiei de a înscrie lucrări la Concursul Naţional de Artă „Imaginile lui Enescu”, un program asociat Festivalului Internaţional „George Enescu” şi derulat în premieră în ediţia din 2019.

Tema acestui concurs de artă a presupus transpunerea în limbaj plastic a şase lucrări semnate de compozitorul român George Enescu. „Impresii din Copilărie”, „Vox Maris”, „Suita Nr. 2 pentru pian”, „Săteasca”, „Şapte Cântece”, „Suita Nr. 3 pentru pian” au fost sursă de inspiraţie pentru lucrările înscrise în competiţie.

Un număr de 132 dintre participanţii înscrişi la această ediţie a Concursului Naţional de Artă ”Imaginile lui Enescu” sunt artişti consacraţi, iar 48 reprezintă categoria tinere talente. Cele mai multe lucrări înscrise sunt din Bucureşti şi jud. Ilfov, topul oraşelor reprezentate în concurs fiind continuat de Iaşi, Cluj, Galaţi, Braşov, Constanţa, Timişoara şi Bistriţa.

Concursul Naţional de Artă „Imaginile lui Enescu” deschide o nouă formă de dialog despre opera compozitorului român şi este menit să apropie de muzică noi comunităţi şi categorii de public.

”Ne dorim să păstrăm în atenţia publicului forţa uluitoare a muzicii lui Enescu. Pe de-o parte, avem în Festival artişti de cel mai înalt nivel internaţional, propunându-ne viziuni personale asupra compoziţiilor lui Enescu. Pe de altă parte, discursul muzical al operelor lui Enescu atinge teme universale care inspiră un dialog dincolo de muzică, este actual şi atractiv. Cu ajutorul artiştilor plastici vom “vizualiza” acest univers şi ni-l vom face mai accesibil şi mai apropiat”, spune Mihai Constantinescu, Directorul Festivalului Internaţional George Enescu.

În perioada următoare, lucrările vor fi evaluate de o Comisie de Selecţie a cărei misiune dificilă va fi de a alege 30 de lucrări finaliste. Acestea vor fi notate, în etapa a doua, din perspectiva celor care intră în intimitatea muzicii, prin interpretare, de un juriu format din muzicieni apropiaţi de opera lui George Enescu.

”Deşi interpretarea artistică nu trece prin cifre ci prin imaginaţie şi măiestrie, numărul mare de artişti care au ales să se lase inspiraţi de lucrările lui Enescu arată deschiderea formidabilă pe care această comunitate o are pentru dialog, pentru apropierea de inima publicului. Sunt recunoscătoare pentru această implicare şi sper să pornim de aici un bulgăre de zăpadă care să continue abordările multi-disciplinare şi să completeze înţelegerea operei enesciene”, spune Mihaela Păun, directorul Expo Arte.

Comisia de Selecţie este formată din: Remus Adorian, de la FAD. Timişoara, Ioan Sbârciu, de la UAD Cluj-Napoca, Eugen Al. Gustea, UNArte Bucureşti, Ioan Gherman, de la FAD Timişoara şi Olimpia Bera, UAD Cluj-Napoca.

Juriul muzical este format din Gabriel Bebeşelea, dirijor principal al Filarmonicii de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca, Tiberiu Soare, dirijor al Operei Naţionale, Bucureşti, Alexandru Tomescu, violonist, Bucureşti, Remus Azoiţei, violonist, profesor la Royal Academy of Music, Londra, Josu de Solaun, pianist, New York.

Concursul Naţional de Artă „Imaginile lui Enescu” este un proiect iniţiat de Artexim, în parteneriat cu Expo Arte şi implementat cu sprijinul Proiectului Cultural Contemporanii.

Premiile Concursului, rezultate în urma jurizării lucrărilor, în ordinea mediilor obţinute sunt Premiul „Imaginile lui Enescu” 2019, în valoare de 1.000 euro, Premiul la secţiunea Pictură, la categoria Artist Consacrat, 500 euro, Premiul la secţiunea Pictură, categoria Tinere Talente, care ajunge la 500 euro, Premiul la secţiunea Grafică, categoria Artist Consacrat, tot 500 euro şi Premiul la secţiunea Grafică, la categoria Tinere Talente, de asemenea, 500 euro.

Cele 30 de lucrări selectate în ordinea mediilor în concurs vor fi expuse şi promovate în format digital, tip galerie de imagini, pe site-ul Festivalului Internaţional „George Enescu” (http://www.festivalenescu.ro/), precum şi expuse fizic în cadrul expoziţiei „Imaginile lui Enescu”.

Ajuns la cea de-a XXIV-a ediţie, Festivalul Internaţional „George Enescu” se va desfăşura în perioada 31 august-22 septembrie 2019. În sălile de concerte din Bucureşti, vor urca pe scenă peste 2.500 dintre cei mai valoroşi muzicieni ai lumii, având 50 de naţionalităţi şi vor fi prezentate 84 de concerte şi recitaluri. Ediţia din acest an a festivalului totalizează 34 de prezenţe în premieră în România: 25 de artişti, printre care Marion Cotillard, Kiril Petrenko, Mitsuko Uchida şi nouă orchestre de talie mondială. Ediţia 2019 a Festivalului Internaţional „George Enescu„ îşi aşteaptă publicul la Sala Palatului, Ateneul Român, Sala Radio, Sala Mică a Palatului, la sala „George Enescu” de la Universitatea Naţională de Muzică şi Teatrul Excelsior la concerte şi recitaluri grupate în jurul a şase mari secţiuni: „Mari orchestre ale lumii”, „Concertele de la miezul nopţii”, „Recitaluri şi concerte camerale”, „Muzica secolului XXI”, „Mozart Week in Residence” şi „Forumul Internaţional al Compozitorilor”. De asemenea, vor avea loc concerte şi evenimente în Piaţa Festivalului, conferinţe, lansări de discuri şi de carte, spectacole extraordinare.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase