Home » Cultură » Banksy a expus la Betleem o variantă proprie a naşterii Mântuitorului. ”Îi va face pe oameni să se gândească mai bine”

Banksy a expus la Betleem o variantă proprie a naşterii Mântuitorului. ”Îi va face pe oameni să se gândească mai bine”

Banksy a expus la Betleem o variantă proprie a naşterii Mântuitorului. ”Îi va face pe oameni să se gândească mai bine”
Publicat: 24.12.2019
O variantă inedită a scenei naşterii Mântuitorului, realizată de Banksy, a fost expusă într-un hotel din Betleem şi imaginile lucrării de mici dimensiuni au făcut înconjurul lumii, arată BBC.

O machetă care înfăţişează ieslea în care se naşte Iisus a fost expusă într-un hotel din Cisiordania, la Betleem. Managerul hotelului, Wissam Salsaa a spus că lucrarea îi va ”face pe oameni să se gândească mai bine”.

 

 

Intitulată ”Cicatricea din Betleem”, lucrarea înfăţişează naşterea lui Iisus iar ieslea este aşezată la picioarele unei secţiuni din zidul ridicat de Israel pentru a delimita teritoriile palestiniene. Deasupra personajelor, o una dintre cele cinci bucăţi ale zidului este străpunsă de o explozie care a lăsat o urmă neagră în formă de stea, potrivit Mediafax.

Banksy a prezentat pe Instagram lucrarea cu comentariul ”Naşterea modificată”.

Statul Israel susţine că zidul este necesar pentru a preveni atacurile teroriste. Palestinienii susţin că este doar un motiv pentru a ocupa teritoriu. Curtea Internaţională de Justiţie l-a declarat ilegal, potrivit BBC.

Lucrarea lui Banksy prezentată în Bethlehem, la hotelul Walled Off, continuă seria de colaborări dintre artist şi proprietarii hotelului. Unele voci susţin chiar că Banksy însuşi ar deţine hotelul.

Lucrarea de mici dimensiuni include şi cuvintele ”dragoste” şi ”pace” în formă de graffiti în engleză şi franceză.

„Banksy încearcă să fie vocea celor care nu pot fi auziţi”, a explicat Salsaa.

Toate camerele hotelului oferă perspective asupra zidului din Cisiordania, fiind decorate cu lucrări ale artistului care insistă să rămână anonim. Banksy a creat mai multe lucrări chiar pe zidul controversat.

Banksy este celebru pentru desenele sale de tip graffiti realizate pe diverse clădiri importante, însoţite adeseori de comentarii cu tentă socială. Considerat un reprezentant al curentului street art, el este renumit pentru faptul că îşi tachinează publicul, dar şi autorităţile, iar lucrările sale sunt extrem de originale, făcându-i pe privitori să vadă lucrurile într-o cu totul altă lumină.

Acesta a apărut în documentarul „Exit Through the Gift Shop”, pe care l-a şi regizat şi în care îşi prezintă opera, fără a-şi dezvălui însă nicio secundă chipul. Filmul său a fost nominalizat la Oscarul pentru cel mai bun documentar în anul 2011.

În 2009, el şi-a instalat 100 de opere în muzeul de artă din Bristol chiar în faţa oficialilor prezenţi la un vernisaj. În trecut, Banksy a reuşit să introducă pe ascuns în incinta Disneyland o statuie în mărime naturală ce reprezenta un deţinut de la Guantanamo. În toamna anului 2013, operele sale au fost prezentate într-o expoziţie inedită pe zidurile clădirilor din New York. Desenele artistului britanic au fost protejate cu grilaje şi agenţi de pază.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase