Home » Cultură » Când va avea loc Noaptea Muzeelor 2020 după ce a fost amânată în contextul pandemiei de COVID-19

Când va avea loc Noaptea Muzeelor 2020 după ce a fost amânată în contextul pandemiei de COVID-19

Când va avea loc Noaptea Muzeelor 2020 după ce a fost amânată în contextul pandemiei de COVID-19
Sala Tezaurului / Muzeul Național de Istorie a României
Publicat: 30.05.2020

Noaptea Muzeelor 2020 trebuia să aibă loc, ca în fiecare an, în luna mai. Evenimentul mult așteptat a fost amânat însă la începutul primăverii în contextul apariției pandemiei de coronavirus.

În GALERIA FOTO puteți admira o serie de exponate din muzeele românești!

Relaxarea măsurilor impuse de pandemia de coronavirus a dus și la redeschiderea în ultimele două săptămâni a multor muzee din România. Cel mai așteptat eveniment al anului în muzeele din țara noastră nu a putut fi însă organizat la data programată.

Ne referim la celebra Noapte a Muzeelor, organizată în mod tradiţional în sâmbăta cea mai aporopiată de data de 18 mai, momentul celebrării Zilei Internaţionale a Muzeelor. Evenimentul din acest an era programat să aibă loc pe 16 mai.

Când urmează să aibă loc Noaptea Muzeelor 2020

Noaptea Muzeelor 2020 nu a fost însă anulată, ea urmând să aibă loc în 14 noiembrie.

„Pandemia declanşată de COVID-19 a determinat organizatorii europeni ai Nopţii Muzeelor să modifice data de organizare a ediţiei 2020. Propunerea este pentru data de 14 noiembrie 2020”, au anunțat, la finalul lui martie, organizatorii evenimentului cultural, pe pagina de Facebook.

noaptea muzeelor
Imagine oficială Noaptea Muzeelor 2020 / Creație: Irina Dobrescu

Noaptea Muzeelor este un eveniment european iniţiat, în 2005, de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa. Evenimentul cultural este patronat de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM).

În România, manifestarea este organizată de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, membru în conducerea celei mai mari reţele pan-europene a muzeelor Network of European Museum.

La nivel mondial, mii de muzee şi instituţii culturale din zeci de ţări europene își țin porțile deschise vizitatorilor la Noaptea Muzeelor.

Vizitatorii nu sunt puțini, numai în 2019 peste un milion de persoane din România au vizitat muzeele și alte instituții culturale de profil în cadrul acestui eveniment. Nu s-au bucurat doar de frumusețea exponatelor, ci au putut participa la dezbateri, au avut o serie de experiențe artistice și au putut urmări proiecţii, spectacole de dans și piese de teatru, precum şi concerte.

Ca în fiecare an, manifestarea are o imagine oficială, iar cea de la Noaptea Muzeelor 2020 ( ilustrația de  mai sus) a fost creată de artista Irina Dobrescu.

Până la evenimentul Noaptea Muzeelor 2020, ce va fi organizat în 14 noiembrie, vă sugerăm să mergeți să vizitați instituțiile culturale redeschise după pandemia de coronavirus. În plus, dacă vreți să aflați poveștile impresionante care au avut loc de-a lungul anilor în unele dintre aceste instituții, vă invităm să le citiți în cadrul campaniei „Case de poveste” derulate de Descopera.

Vă recomandăm că citiți și:

Muzeul Antipa se redeschide de 1 Iunie, Ziua Copilului

A fost inaugurat Muzeul Național „Brătianu”. „Românii vor avea un loc unde să se întâlnească cu istoria”

MNAR, primul muzeu din București care se redeschide. Ce reguli trebuie respectate

Celebrele pisici de la Muzeul Ermitaj îşi fac treaba de paznici şi în pandemie

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase