Home » Cultură » Tragedia din Beirut a avut un precedent în România. Filmul „Explozia”, difuzat de B1 TV, vineri, ora 22.00, dezvăluie ce s-a întâmplat în Galați în 1971

Tragedia din Beirut a avut un precedent în România. Filmul „Explozia”, difuzat de B1 TV, vineri, ora 22.00, dezvăluie ce s-a întâmplat în Galați în 1971

Publicat: 06.08.2020

B1 TV va difuza vineri seara, de la ora 22:00, filmul românesc ”Explozia” (1973), în regia lui Mircea Drăgan. Subiectul filmului este inspirat din fapte reale, un incendiu produs în anul 1970 la bordul navei ”Poseidon”, pe Dunăre, în apropiere de Galați. Ambarcațiunea transporta 4.000 de tone de azotat de amoniu.  

Abandonarea navei ameninţa cu extinderea incendiului a încărcăturii ceea ce ar fi putut produce distrugerea oraşului Galaţi şi a Combinatului Siderurgic.

În rolurile principale veți regăsi unii dintre cei mai buni actori din filmografia românească: Radu Beligan, Toma Caragiu, Gheorghe Dinică, Jean Constantin, Florin Piersic, Dem Rădulescu, Draga Olteanu Matei. Regizor: celebrul Mircea Drăgan, autorul seriei BD și a altor filme românești de top.

Postul B1 TV difuzează acest film în contextul dezastrului din Beirut, Liban.

Așadar, vineri, de la ora 22:00, puteți viziona în exclusivitate pe B1 TB filmul Explozia – povestea unui caz real care putea avea urmari mult mai grave decât incidentul tragic din această săptămâna, din Liban.

Explozia din Beirut ar fi pornit de la un muncitor

Potrivit presei locale, la originea exploziei care a zguduit capitala libaneză a fost un incendiu pornit de la un muncitor care folosea aparatul de sudură. Scânteile acestuia au aprins substanțele explozive depozitate în apropiere.

Cele două explozii au ucis cel puţin 137 de oameni şi au rănit peste 5.000, iar zeci de persoane sunt în continuare date dispărute.

Efectele asupra clădirilor din jur au fost devastatoare. Guvernatorul Beirutului a anunţat miercuri că între 250.000 şi 300.000 de persoane de oameni şi-au pierdut casele în urma exploziei, iar autorităţile fac acum efort pentru a le oferi adăpost, apă şi hrană.

Potrivit premierului libanez Hassan Diab, 2.750 de tone de nitrat de amoniu au fost sursa deflagraţiei masive din capitala libaneză.

Explozia a creat un nou în formă de ciupercă, similar celor care apar în urma exploziilor nucleare. Şocul puternic s-a simţi chiar şi la 200 de kilometri depărtare, în Cipru.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase