Home » Cultură » Top 10 lucruri mai puțin cunoscute despre jocul Monopoly

Top 10 lucruri mai puțin cunoscute despre jocul Monopoly

Top 10 lucruri mai puțin cunoscute despre jocul Monopoly
Iată 10 lucruri mai puțin cunoscute despre Monopoly.
Publicat: 26.09.2020

Monopoly a apărut în urmă cu mai bine de 80 de ani, ceea ce înseamnă că există multe lucruri neștiute despre acest joc foarte popular. Există multe controverse privind adevăratul creator al jocului, piesele de joc s-au schimbat foarte rar și sute de versiuni au fost lansate.

Iată 10 lucruri mai puțin cunoscute despre Monopoly.

10. Elizabeth Magie a fost adevăratul creator

Charles Darrow, un vânzător de radiatoare din Philadelphia este considerat de obicei inventatorul jocului, însă adevărul este că a furat ideea de la o femeie. Elizabeth Magie a creat un joc foarte similar celui pe care îl jucăm astăzi. Jocul ei era numit „Landlord’s Game” și a încercat să îl breveteze în 1903. Totuși, Darrow a făcut milioane de dolari de pe urma jocului, în timp ce Magie ar fi obținut doar 500 de dolari de pe urma invenției sale.

9. Peste 300 de versiuni Monopoly

Cel mai probabil ai văzut sau ai jucat deja o ediție specială Monopoly. Există momentan peste 300 de versiuni ale jocului, cu subiecte precum filme, sporturi, emisiuni TV și cultură populară.

8. Mai mult de 10 recorduri mondiale

Există momentan mai mult de 10 recorduri incluse în Guinness World Records care au legătură cu Monopoly. Aceste recorduri includ cei mai mulți oameni jucând Monopoly într-un singur spațiu, cea mai mare colecție de suveniruri Monopoly, precum și cel mai mare joc Monopoly. Cel din urmă a fost creat în 2016 în Țările de Jos și măsura aproape 3.000 de metri.

7. Cel mai scump joc Monopoly

În 1988, bijutierul Sidney Mobell din San Francisco a creat un set special de Monopoly, valorat la 2 milioane de dolari. Jocul era făcut din aur de 23 karate, iar zarurile aveau în componența lor 42 de diamante. Până și casele și hotelurile erau făcute din aur, ornate cu safire și rubine.

6. Campionate Mondiale pentru Monopoly

Campionatele Mondiale Monopoly sunt organizate de obicei la fiecare 4 – 6 ani, iar ultimul campionat a fost organizat în 2015, în Macao. Au existat până acum 14 campionate mondiale, cele anterioare fiind organizate în Las Vegas, Tokyo, Toronto și Monte Carlo, potrivit List Verse.

5. Piesele de joc au evoluat de-a lungul timpului

Monopoly nu includea la început toate piesele de joc pe care le cunoaștem în ziua de azi. De fapt, versiunea originală nici măcar nu avea piese de joc. Jucătorii foloseau obiecte din gospodărie precum nasturi sau agrafe. Prima dată când au fost introduse, piesele de joc erau din lemn, însă au fost înlocuite cu unele din fier în 1937.

4. Proprietățile au fost inspirate de realitate

Toate proprietățile din Monopoly sunt inspirate de străzi reale din Atlantic City, New Jersey. Totuși, nu toate mai există și în ziua de azi. Spre exemplu, Marvin Gardens a fost o greșeală de scriere a Marven Gardens, iar acum este o zonă foarte populară și în viața reală.

3. „Monopoly Man” a fost inspirat de un magnat adevărat

Zvonurile spun că „Monopoly Man”, cunoscut drept și Rich Uncle Penny Bags, a fost creat să semene cu J.P.Morgan, unul dintre cei mai influenți oameni din SUA chiar înaintea de crearea jocului. Morgan a fost un bancher american care a administrat firma financiară cunoscută în ziua de azi drept „J. P. Morgan and Company”.

2. Ajutor pentru prizonierii de război

Monopoly era popular în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și era folosit pentru a-i ajuta pe prizonieri. Germania le permitea celor capturați să primească scrisori și pachete, dar și să se joace pentru a se gândi cât mai puțin la modalități de evadare.

Așa că, britanicii au profitat și au colaborat cu producătorii Monopoly pentru a include obiecte care i-ar putea ajuta pe prizonieri să evadeze. Unele obiecte concepute au inclus hărți și busole care arătau cele mai sigure rute pentru evadare.

1. Cea mai veche versiune a Monopoly

Cea mai veche versiune din lume a Monopoly este jocul Darrow, făcut manual. Tabla de joc a fost produsă de Charles Darrow și se pare că acesta ar fi produs încă 5.000 de copii ale acestei versiuni.

Tabla de joc originală era o bucată de pânză în formă de cerc, cu pătrate desenate pe ea. Mai conținea bani, cărți de joc și piese de joc din lemn. Una dintre cele 5.000 de versiuni originale a fost cumpărată pentru 146.500 de dolari, de către Muzeul Național al Jocurilor din Rochester, New York.

Vă mai recomandăm să citiți și:

De ce a fost inventat Monopoly? Motivul este neaşteptat

Jocul Monopoly va face schimbare RADICALĂ la 82 de ani de la lansare. Cum vor arăta noii pioni – FOTO

Distracţia şi jocurile de societate au condus către cele mai mari invenţii din prezent. Ce s-a inventat cu ajutorul popularului Monopoly?

România ar putea fi inclusă pe tabla de joc „Monopoly Here and Now” din 2015

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase