Home » Cultură » Colecția de sculpturi Torlonia se redeschide după o lungă pauză

Colecția de sculpturi Torlonia se redeschide după o lungă pauză

Colecția de sculpturi Torlonia se redeschide după o lungă pauză
Această colecția de sculpturi se află în posesia Muzeelor Capitoline. Credit foto: Fundazione Torlonia
Publicat: 19.10.2020

Această colecția de sculpturi se află în posesia Muzeelor Capitoline.

La aproape cinci ani ani de la semnarea acordului pentru a afișa o selecție de sculpturi antice din colecția familiei princiare Torlonia expoziția a fost deschisă publicului larg. 96 de sculpturi de marmură din cele 620 care se află în colecția familiei au fost expuse la Palazzo Caffarelli, un loc recent renovat care face parte din sistemul Muzeelor Capitoline, notează The History Blog.

Un muzeu exclusivist

Este pentru prima dată când publicul larg are acces la capodoperele din colecție începând cu anii 1940. Acest muzeu privat din Trastevere a fost extins prin cumpărarea de statui, reliefuri, vaze și busturi sau chiar a unor colecții întregi de la nobilimea romană sărăcită. Istoricii explică faptul că acest muzeu privat și-a închis ușile în 1976. Fondat în 1875, muzeul a fost foarte exclusivist, cu accesul fiind acordat în special invitaților, demnitarilor și cărturarilor.

La 101 ani de la deschiderea muzeului privat, acesta a fost închis sub pretextul reparației acoperișului. De fapt, familia Torlonia a transformat ilegal clădirea în care erau găzduite artefactele în apartamente și a depozitat  neprețuita colecție în subsol.

De atunci, statul italian a încercat să achiziționeze sau cel puțin să aranjeze afișarea permanentă a colecției, dar timp de zeci de ani, toate încercările de încheiere a tranzacțiilor și acțiunile în instanță au eșuat. Acordul din 2016 a fost un important pas înainte, dar au apărut noi probleme când a murit prințul Alessandro Torlonia, în 2017. Acestea au fost soluționate chiar înainte de izbucnirea pandemiei.

Expoziția este programată să se desfășoare până pe 29 iunie 2021. De atunci, statul italian a încercat să achiziționeze sau cel puțin să aranjeze afișarea permanentă a colecției, dar timp de zeci de ani, toate încercările de încheiere a tranzacțiilor și acțiunile în instanță au eșuat. Acordul din 2016 a fost un important pas înainte, dar au apărut noi probleme când a murit prințul Alessandro Torlonia, în 2017. Acestea au fost soluționate chiar înainte de izbucnirea pandemiei.

Noua colecție

Oficialii Muzeelor Capitoline au anunțat faptul că colecția va fi împărțită în cinci secțiuni. Camera 1 este dedicată Muzeului Torlonia și include celebrul catalog din 1884 al celor 620 de marmuri ale sale, considerat și primul catalog al unei colecții de sculpturi antice care a folosit fotografii ale tuturor lucrărilor în loc de ilustrații. Secțiunea 2 are lucrări excavate din proprietățile Torlonia în secolul al XIX-lea. Secțiunea 3 acoperă trei camere și este dedicată numeroaselor sculpturi dobândite din colecțiile secolului al XVIII-lea ale familiei Albani și ale sculptorului Bartolomeo Cavaceppi. Secțiunea 4, care ocupă patru camere prezintă lucrări colectate de Marchese Vincenzo Giustiniani în secolul al XVII-lea. Secțiunea finală pune în evidență piese din colecțiile din secolele al XV-lea și al XVI-lea ale familiilor romane distinse.

Reprezentanții muzeului au publicat un nou catalog al expoziției care acoperă operele de artă expuse în detaliu, de la proveniență la restaurări până la ultimele cercetări asupra acestora. Eseuri ale criticilor de artă prezentă în detaliu istoria colecțiilor de antichități și a muzeelor. Catalogul este disponibil în limba engleză și poate fi cumpărat online.

Citește și:

Efectul pandemiei! Muzeul ale cărui tururi virtuale au crescut cu 4000%

Muzeul Luvru s-a redeschis. Ce condiție trebuie să îndeplinești pentru a admira celebra operă Mona Lisa

Un tablou furat din Polonia va fi repatriat de către Muzeul din Stockholm

MNAR, primul muzeu din București care se redeschide. Ce reguli trebuie respectate

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase