Home » Cultură » Adevărul despre înălțimea gigantului biblic Goliat

Adevărul despre înălțimea gigantului biblic Goliat

Adevărul despre înălțimea gigantului biblic Goliat
Sursa foto: Charles Errard the Younger/ Wikimedia
Publicat: 25.12.2020

Goliat, gigantul care a fost doborât de regele David în Biblia ebraică, este descris ca fiind de o înălțime uimitoare.

Însă, acea măsurătoare ar fi putut să fie doar o metaforă, inspirată de grosimea zidului orașului său natal, sugerează noi cercetări.

Asta nu dezvăluie dacă aspectele istorisirii sunt adevărate, spre exemplu, dacă Goliat era gigant sau dacă lupta cu David a avut loc.

GALERIE FOTO

„Noi nu încercăm să dovedim veridicitatea poveștii. Problema sunt măsurătorile, de unde ar fi provenit, cum ar fi fost obținute?”, a explicat Jeffrey Chadwick, profesor de arheologie de la Universitatea Brigham Young.

O sursă pentru dezbateri aprinse în rândul cercetătorilor

Unele texte antice relatează că Goliat ajungea la o înălțime de 2,38 metri, în timp ce alte texte susțin că avea 3,46 metri. Ar fi fost cu adevărat o înălțime impresionantă, având în vedere că cea mai înaltă persoană documentată din vremurile moderne a fost Robert Wadlow, care avea înălțimea de 2,72 metri, potrivit Guinness World Records.

Însă aceste măsurători reprezintă o sursă pentru dezbateri aprinse în rândul cercetătorilor și probabil că au variat de-a lungul timpului în lumea antică.

Chadwick face parte dintr-o echipă care desfășoară săpături la Gat, cunoscut și sub numele de Tell es-Safi, un oraș al filistenilor unde a crescut Goliat, potrivit Bibliei ebraice.

De unde ar fi obținut scriitorii biblici înălțimea lui Goliat

Recent, echipa a excavat un zid de apărare descoperit în regiunea nordică a orașului. Zidul a fost construit în secolul X î.Hr., un timp „când filistenii controlau orașul, acesta fiind capitala lor”, a spus Chadwick. „Fundațiile zidului de piatră măsurau exact 2,38 metri”, a afirmat Chadwick, adăugând că zidul ar fi avut o înălțime de 7 metri, potrivit Live Science.

Cercetătorul a propus că scriitorii biblici ar fi obținut înălțimea lui Goliat de la lățimea zidului din partea nordică a orașului Gat. Totodată, Chadwick a mai spus că Goliat este singura persoană a cărei înălțime precisă este menționată în Biblie. Având în vedere că scriitorii biblici cel mai probabil nu aveau acces la cadavrul lui Goliat, rămâne de aflate de unde ar fi putut obține înălțimea lui.

Așadar, este posibil ca scriitorii să îl fi descris „metaforic pe campionul Goliat, comparabil cu dimensiunea și puterea zidului capitalei filistenilor”, a concluzionat Chadwick.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O nouă interpretare a celebrei stele a lui Meşa confirmă existenţa unui rege biblic

Adevărul despre mitul lui David şi Goliat – povestea neştiută a întâmplării

Arheologii au descoperit intrarea în oraşul biblic Gath, locul de origine al temutului Goliat

Rămășițele unui fort vechi de 3.000 de ani, din vremea regelui David, descoperite în Israel

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase