Home » Știință » Care este, de fapt, media de înălțime a piticilor și câți centimetri a avut cel mai înalt dintre ei

Care este, de fapt, media de înălțime a piticilor și câți centimetri a avut cel mai înalt dintre ei

Care este, de fapt, media de înălțime a piticilor și câți centimetri a avut cel mai înalt dintre ei
Sursa foto: Drlindseyfitzharris.com
Publicat: 06.06.2020

Un „pitic” este un adult extrem de scund, iar media de înălțime a piticilor este mai mică de 1,47 metri. Astfel de oameni suferă de afecțiunea medicală numită nanism, provocată în general de dizabilități genetice sau nutriționale. 

GALERIE FOTO

Orice adult cu o înălțime mai mica de 1,47 metri este considerat „pitic”. Adam Rainer a fost singurul om din istoria consemnată care a fost și pitic și uriaș.

Rainer s-a născut în 1899 în Graz, Austria, iar părinții lui erau de înălțime medie. La vârsta de 19 ani, Rainer avea 1,42 metri și era considerat „pitic”. Însă, chiar dacă era scund, documentele medicale din acea perioadă arată că Rainer avea mâinile și picioare anormal de mari pentru înălțimea sa.

Câți centimetri a avut cel mai înalt dintre piticii lumii

Atunci când a încercat prima oară să se înroleze în armată, Rainer purta pantofi de mărimea 43. Trei ani mai târziu, mărimea picioarelor sale a ajuns la 53, chiar dacă înălțimea sa a rămas la fel.

Totuși, totul s-a schimbat atunci când Rainer a împlinit 21 de ani. Acesta a început să crească cu o viteză alarmantă.

În următorii zece ani, Rainer a ajuns de la puțin sub 1,47 metri la 2,1 metri înălțime. În această perioadă Rainer a început să dezvolte o curbură severă a spinării, informează Business Insider.

Care este, de fapt, media de înălțime a piticilor și câți centimetri a avut cel mai înalt dintre ei
Adam Rainer a fost singurul om din istoria consemnată care a fost și pitic, și uriaș. Sursa foto: Drlindseyfitzharris.com

Între 1930 și 1931, Rainer a fost consultat de dr. A. Mandl și dr. F. Windholz, timp în care cei doi au descoperit că austriacul suferea de o afecțiune medicală numită „acromegalie”, o boală hormonală rară.

În cazul lui Rainer, boala a fost cauzată de o tumoare aflată pe glanda pituitară (hipofiză) care a dus la o producere exagerată a hormonilor de creștere în corpul său. Acesta era motivul pentru înfățișarea sa bizară, iar Rainer nu avea numai mâini și picioare anormal de mari. Rainer mai avea fruntea și mandibula foarte pronunțate, precum și buze cărnoase și dinți foarte depărtați.

Singurul om din istorie care a fost și pitic, și uriaș

Cei doi medici s-au decis să îl opereze în ciuda faptului că șansele de succes ale intervenției chirugicale erau scăzute. La câteva luni după operație, înălțimea lui Rainer era la fel, însă deviația spinării era mult mai severă. Acest lucru sugera că Rainer încă mai creștea.

Starea sa de sănătate a continuat să se deterioreze, iar deformarea spinării s-a agravat atât de mult încât Rainer a rămas țintuit la pat.

Adam Rainer a murit la vârsta de 51 de ani, având o înălțime de 2,33 metri, chiar dacă unele publicații au relatat că avea 2,38 metri înălțime. Rainer este singurul om din istorie care a fost și pitic, dar și uriaș.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Unde trăiesc cei mai înalţi oameni de pe planetă?

Înălţimea ne poate influenţa durata de viaţă

Oamenii cresc mult mai înalţi. Cât au crescut românii în ultimii 100 de ani? Care sunt lunganii Europei?

Cum influenţează vârsta tatălui înălţimea pe care o să o aibă viitorul copil?

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase