Home » Cultură » Premieră pe piața românească de artă. Prima variantă a Constituției SUA, scoasă la licitație

Premieră pe piața românească de artă. Prima variantă a Constituției SUA, scoasă la licitație

Publicat: 25.04.2021

Prima variantă a Constituției americane va fi scoasă la licitație la București. Este o premieră pentru piața românească de artă care va avea loc pe 27 aprilie, în cadrul unui eveniment organizat pe platforma Artmark Live.

Potrivit organizatorilor evenimentului, prima variantă a Constituției americane, cea din perioada Confederației celor 13 state americane și urmând Declarației de Independență din 1776, va fi scoasă la vânzare pe 27 aprilie în cadrul Licitației de Artă Sacră. Este o premieră pentru piața românească de artă și obiecte de colecție scoaterea la vânzare a unui asemenea exemplar și o ocazie rară pentru colecționari sau bibliofili. Cartea se află în stare bună de păstrare, anunță organizatorii.

Pe numele său original „Constituțiile celor treisprezece State ale Americii”, Constituția confederativă americană a fost publicată în 1777, pentru ca în 1873 să fie tradusă în franceză de ducele de La Rochefaucauld și să fie tipărită în franceză într-un tiraj special, de doar 600 de exemplare, special pentru Benjamin Franklin, care era, la acea vreme, primul ambasador al proaspetei confederații americane în Franța, pe lângă regele Ludovic al XVI-lea. Această variantă în franceză cuprinde, în afara de constituțiile celor 13 state, Declarația de Independență, Statutele Confederației și Tratatele cu Franța, Țările de Jos și Suedia. Piesa de colecție are un preț de pornire de 1.500 de euro.

Cartea a fost în Biblioteca Română de la Paris.

Prima apariție grafică într-o carte a sigiliului Statelor Unite ale Americii

„Pagina de titlu a piesei de colecție poartă și prima apariție grafică într-o carte a sigiliului Statelor Unite ale Americii. O ștampilă de bibliotecă evidențiază că, la jumătatea secolului al XIX-lea, exemplarul scos la vânzare a făcut parte din fondul de carte al Bibliotecii Române de la Paris, bibliotecă organizată în 1846 de Societatea Studenților Români, ce lua ființă în 2 decembrie 1845 sub președinția lui Ion Ghica și secretariatul lui C.A. Rosetti și Scarlat Vârnav. Printre membrii fondatori s-au numărat Bălcescu, Kogălniceanu, Bolintineanu și frații Brătianu. Biblioteca Română de Paris, întreprindere voluntară și privată, finanțată de tinerii boieri, viitori pașoptiști, avea drept menire evidențierea unei culturi naționale, de limbă românească, și era văzută drept o demonstrație necesară militării Societății pentru unirea Țărilor Române. Biblioteca era ulterior reorganizată de istoricul Nicolae Iorga, pentru ca în 1945 să fie desființată 1945, sub impactul schimbării de regim, moment la care fondul de bibliotecă se risipește”, a anunțat Artmark, potrivit Mediafax.

Licitația de Artă Sacră, inclusiv o selecție de Carte Veche, numără aproximativ 200 de icoane rare și cărți vechi și se va desfășura în Săptămâna Mare. Piesele de colecție pot fi admirate la Palatul Cesianu-Racoviță de luni până joi, în intervalul orar 10:00-20:00, iar de vineri până duminică de la 10:00 la 18:00. Expoziția este deschisă publicului larg, în regim gratuit până pe 27 aprilie.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase