Home » D:News » Primul stat american în care căsătoria între persoanele de acelaşi sex va fi înscrisă în Constituţie

Primul stat american în care căsătoria între persoanele de acelaşi sex va fi înscrisă în Constituţie

Primul stat american în care căsătoria între persoanele de acelaşi sex va fi înscrisă în Constituţie
Credit foto: Pixabay
Publicat: 18.11.2020

Nevada este primul stat american în care căsătoria între persoanele de acelaşi sex va fi înscrisă în Constituţie. La referendumul organizat în acest sens 62% dintre voturi au fost favorabile acestei modificări.

La optsprezece ani după ce au rezervat instituţia căsătoriei doar cuplurilor heterosexuale, alegătorii din Nevada au votat în număr foarte mare abolirea acestei măsuri şi includerea în Constituţie a căsătoriei între persoanele de acelaşi sex.

La referendumul organizat în acest sens 62% dintre voturi au fost favorabile acestei modificări, potrivit rezultatelor definitive publicate în ultimele zile. Măsura face din Nevada primul stat american care recunoaşte şi protejează căsătoria gay în Constituţia sa, subliniază presa locală, citată de Le Figaro.

La „întrebarea numărul 2”, alegătorii au trebuit să răspundă dacă doresc să înlăture o prevedere, adoptată în 2002, conform căreia „numai căsătoria dintre un bărbat şi o femeie poate fi recunoscută” în Nevada.

Decizia anterioară dată de Curtea Supremă

Cuplurile homosexuale au trebuit să aştepte până la sfârşitul anului 2014 o decizie a Curţii Supreme, cea mai înaltă instanţă americană, pentru a obţine recunoaşterea uniunii lor, doar la nivel federal, în Nevada şi alte aproximativ treizeci de state.

Amendamentul obligă în continuare Nevada şi instituţiile sale să recunoască şi să trateze toate căsătoriile în mod egal, indiferent de sexul persoanelor pe care le unesc, potrivit Mediafax.

Referendumul, cu toate acestea, stabileşte dreptul organizaţiilor religioase şi al clerului din Nevada de a refuza să oficieze căsătorii între persoane de acelaşi sex, fără a se lua măsuri judiciare.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase