Home » Istorie » Oasele unui nobil viking, dispărute de zeci de ani, au fost descoperite în arhivele unui muzeu

Oasele unui nobil viking, dispărute de zeci de ani, au fost descoperite în arhivele unui muzeu

Oasele unui nobil viking, dispărute de zeci de ani, au fost descoperite în arhivele unui muzeu
Credit foto: Nationalmuseet Danmark
Publicat: 10.05.2021

Oasele demult pierdute ale unui nobil viking au fost descoperite în arhivele Muzeului Național al Danemarcei din Copenhaga, după mai bine de 50 de ani de la dispariția rămășițelor în depozitul muzeului.

Aceste artefacte provin de la mormântul unui viking înstărit din Bjerringhøj, Danemarca, care datează din jurul anului 970 e.n. și a fost excavat în 1868. Cercetătorii au adus artefactele și rămășițele la Muzeul Național al Danemarcei pentru analiză, însă oasele au fost rătăcite cândva în timpul secolului XX.

Arheologii au găsit recent oasele rătăcite printre artefacte și rămășițe de la un alt mormânt viking danez, din Slotsbjergby. Amestecarea celor două morminte a avut loc cel mai probabil „între anii 1950 și 1984”, potrivit unui nou studiu. Noile analize ale oaselor și textilelor au confirmat că rămășițele aparțineau unui bărbat mai în vârstă, care era mai înstărit și important, dat fiind faptul că era îngropat îmbrăcat cu o pereche foarte elegantă de pantaloni.

„Mormântul a fost mai mult sau mai puțin prădat”

Mormântul din Bjerringhøj nu a fost descoperit inițial de arheologi. Fermierii din zonă au dezgropat artefactele și apoi le-au „împărtășit” cu prietenii lor.

Arthur Feddersen, un pasionat de arheologie din regiune, a aflat despre descoperire și s-a deplasat la fața locului, însă nu a găsit decât „fragmente de textile, mănunchiuri de pene și oase umane împrăștiate pe pământ”.

„Mormântul a fost mai mult sau mai puțin prădat”, a spus Ulla Mannering, unul dintre autorii studiului și cercetător la Muzeul Național al Danemarcei, potrivit Live Science.

Cum au fost pierdute oasele vikingului?

Feddersen a vizitat rapid fermierii din zonă pentru a colecta și clasifica obiectele, iar mormântul a fost identificat în cele din urmă ca fiind unul pentru un viking de rang înalt. Bărbatul îngropat era îmbrăcat cu veșminte decorate cu mătase și cusute cu aur și argint, iar el era așezat pe un strat de pene care ar fi fost folosite pentru a umple o saltea. Vikingul a fost îngropat cu două topoare de fier, unul care avea incrustație de argint, iar o lumânare din ceară de albine era atașată de capacul sicriului.

Însă, după ce oasele au fost aduse la muzeu, acestea au dispărut. La sfârșitul secolului XIX, rămășițele umane nu erau considerate artefacte arheologice, iar o explicație posibilă ar fi că oasele au fost separate de restul artefactelor în anii ce au urmat.

„Este foarte probabil ca oasele să fi fost puse deoparte, poate în așteptarea unei decizii despre cum ar trebui să fie depozitate la muzeu, iar apoi nu au mai fost returnate la locul potrivit”, a adăugat Mannering.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cea mai lungă corabie vikingă din lume, instalată într-un muzeu din Copenhaga

Coif medieval de origine vikingă, unicat în România, recuperat

Un studiu genetic confirmă un lucru neașteptat despre vikingi

Vikingii ar fi răspândit virusul care a provocat una dintre cele mai mari catastrofe ale omenirii

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase