Home » Știință » Suntem înconjurați de rețele neurale care încearcă să imite creierul uman

Suntem înconjurați de rețele neurale care încearcă să imite creierul uman

Suntem înconjurați de rețele neurale care încearcă să imite creierul uman
Sursa foto: Unsplash
Publicat: 21.12.2020

Una dintre tehnologiile centrale ale inteligenței artificiale este rețeaua neurală. Tam Nguyen, profesor de știința computerelor la Universitatea din Dayton, explică modul în care funcționează rețelele neurale, adică programele prin care o serie de algoritmi încearcă să stimuleze creierul uman.

Există multe aplicări ale rețelelor neurale, iar un exemplu comun este abilitatea camerei de fotografiat a telefonului tău de a recunoaște fețe. Mașinile autonome sunt echipate cu multiple camere foto care încearcă să recunoască alte vehicule, semne de circulație și pietoni cu ajutor rețelelor neurale, precum și schimbe sau să ajusteze viteza în funcție de condițiile exterioare.

Totodată, rețelele neurale sunt în spatele sugestiilor de text pe care le vezi atunci când scrii mesaje online sau e-mail-uri, și chiar și atunci când folosește instrumente de traducere disponibile pe internet.

Rețelele neurale trebuie să aibă cunoștințe anterioare pentru a clasifica, recunoaște sau prezice ceva, tocmai de aceea este nevoie de cantități vaste de date pentru a instrui rețelele neurale. Spre exemplu, în cazul mașinilor autonome, ar fi nevoie de milioane de imagini și filmări cu obiecte de pe străzi și descrierea acestora.

Unele rețele neurale sunt capabile să se instruiască singure

Atunci când selectezi imagini cu treceri de pietoni pentru a dovedi că nu ești robot în timp ce navighezi pe internet, cel mai probabil, ajuți la instruirea unei rețele neurale.

Doar după ce a văzut milioane de treceri de pietoni, din diferite unghiuri și condiții de lumină, ar putea o mașină autonomă să le recunoască atunci când se deplasează pe străzi în viața reală.

Rețelele neurale mai complicate sunt, de fapt, capabile să se instruiască singure. Unele rețele neurale pot colabora între ele pentru a crea ceva nou. Spre exemplu, rețelele neurale pot crea fețe virtuale care nu aparține unor oameni reali.

O rețea neurală este o rețea de neuroni artificiali care sunt programați într-un software. Rețeaua încearcă să reproducă creierul uman, astfel încât să aibă mai multe straturi de „neuroni” la fel ca cei din creierul oamenilor.

Primul strat de neuroni va primi imagini, filmări, sunete, text, etc., date care în cele din urmă vor trece prin toate straturile, potrivit Science Alert.

De ce vedem atât de multe aplicări ale rețelelor neurale acum?

De fapt, rețelele neurale au fost inventate cu mult timp în urmă, în anul 1943, atunci când Warren McCulloch și Walter Pitts au creat un model computațional pentru rețele neurale bazat pe algoritmi.

Apoi, ideea a intrat într-o stare îndelungată de „hibernare” pentru că resursele computaționale imense necesare pentru a construi rețele neurale nu existau încă. Recent, conceptul a revenit mulțumită resurselor computaționale avansate precum unitățile de procesare grafică (GPU).

Acestea sunt cipuri care au fost folosite pentru procesarea graficii la jocurile video, însă după cum se pare acestea sunt excelente pentru micșorarea datelor necesare pentru funcționarea rețelelor neurale. Tocmai de aceea, în ziua de azi, observăm o proliferare a rețelelor neurale.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Aruncarea „gunoiului celular” este esențială pentru sănătatea creierului. Ce înseamnă asta

Un fizician susține că întregul Univers este, de fapt, o rețea neurală

Cum ajută inteligența artificială cercetătorii să înțeleagă activitatea cerebrală din spatele gândurilor

O rețea neurală a creat o sumedenie de mutanți. Animalele arată ca niște hibrizi înspăimântători

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase