Home » Cultură » Insula Capri, o stațiune locuită încă din vremurile preistorice

Insula Capri, o stațiune locuită încă din vremurile preistorice

Publicat: 31.07.2021

Capri (Isola di Capri în italiană) este o insulă situată în apropiere de intrarea sudică în Golful Napoli, din regiunea Campania, în sudul Italiei. Insula Capri este situată în partea opusă de peninsula Sorrentină, de care a fost atașată în vremurile preistorice.

Insula Capri este o singură bucată de calcar cu o lungime de 6,25 kilometri, o lățime maximă de 2,8 kilometri și o suprafață de 10 kilometri pătrați, ajungând la o înălțime de 589 metri la Monte Solaro în vest.

Locuită în vremurile preistorice, insula Capri a devenit mai apoi o colonie grecească și o stațiune (Capreae) pentru împărații de la începuturile Imperiului Roman. Împăratul Augustus a locuit aici, iar Tiberius a ridicat numeroase vile, una dintre acestea, vila Iovis, situată în punctul nord-estic al insulei având o panoramă a Napoli, fiind excavată. În timpul secolului al X-lea, populația insulei Capri, temându-se de invaziile piraților, s-a mutat din așezările de pe litoral la orașele din ziua de astăzi, Capri (în est) și Anacapri (în vest), aflate la mare înălțime de la țărm.

800 de trepte numite „Treptele Feniciene” sau Scala Fenicia

Până la construirea unui drum pentru trăsuri în secolul XIX între Capri și Anacapri, orașul cel din urmă putea fi accesat doar dinspre mare, prin zbor sau de-a lungul a 800 de trepte numite „Treptele Feniciene” (Scala Fenicia). În Evul Mediu, insula Capri aparținea de Abația Monte Cassino și republica Amalfi, iar apoi a fost transferată Regatului Napoli. Insula a trecut prin mâinile francezilor și britanicilor de mai multe ori în timpul războaielor napoleoniene, înainte să fie returnată Regatului celor Două Sicilii în 1813.

Sursa foto: Profimedia

Artefacte din piatră au fost descoperite în una dintre peșterile de-a lungul țărmurilor stâncoase ale Insulei Capri. Cea mai notabilă peșteră este Grota Albastră (Grotta Azzurra), redescoperită în 1826 și accesibilă doar cu barca. Lumina soarelui care umple peștera conferă apei nuanțe spectaculoase de albastru.

De asemenea, turiștii pot găsi pe insula Capri și ruinele a două castele medieval, Castello di Barbarossa și Castiglione, precum și cea mai veche biserică (construită între secolele X și XI), Chiesa di San Costanzo, potrivit Britannica.

De unde provine denumirea insulei Capri?

Începând cu a doua jumătate a secolului XIX, insula Capri a devenit treptat una dintre cele mai populare stațiuni din sudul Italiei, celebră pentru peisajul său magnific și clima temperate în care vegetație continuă să prospere în ciuda unei lipse generale a apei. Flora este printre cea mai variată din Italia, iar populații însemnate de păsări migratoare se odihnesc aici timp de perioade îndelungate.

Denumirea insulei are două origini posibile, fie capra („capră) sau kapros („mistreț”). insula Capri dispune de plaje excelente și numeroase hoteluri și vile, insula fiind conectată de Napoli și Sorrento prin servicii de nave cu aripi portante și cu aburi. În afară de turism, agricultura (măsline, fructe citrice, podgorii) și pescuitul continuă și în ziua de astăzi. Un apeduct care aduce apă potabilă de pe țărm pentru a susține toate aceste activități a fost finalizat în 1978.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O girafă și puiul ei, salvate cu succes de pe o insulă care se scufunda

Comori arheologice neprețuite, dezgropate de iepuri pe Insula de Vis

Danemarca va construi prima insulă artificială din lume pentru sute de turbine eoliene gigantice

Un copac pietrificat, vechi de 20 de milioane de ani, a fost descoperit pe insula Lesbos

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase