Home » Istorie » Un copac pietrificat, vechi de 20 de milioane de ani, a fost descoperit pe insula Lesbos

Un copac pietrificat, vechi de 20 de milioane de ani, a fost descoperit pe insula Lesbos

Un copac pietrificat, vechi de 20 de milioane de ani, a fost descoperit pe insula Lesbos
Sursa foto: Natural History Museum of the Lesvos Petrified Forest
Publicat: 07.02.2021

Oamenii de știință din Grecia au anunțat că au descoperit un copac fosilizat rar al cărui ramuri și rădăcini au rămas intacte chiar și după 20 de milioane de ani. Descoperirea a fost făcută pe insula vulcanică Lesbos.

Copacul a fost găsit în timpul lucrărilor de construire a unui drum în apropiere de pădurea antică pietrificată în urmă cu milioane de ani pe insula mediteraneeană, iar apoi transportat cu ajutorul unei platforme din metal și o atelă specială.

Aceasta este prima oară când un copac a fost descoperit într-o stare atât de bună, alături de ramuri și rădăcini, de la începerea lucrărilor de excavare în 1995, a spus profesorul Nikos Zouros, de la Muzeul Istoriei Naturale a Pădurii Pietrificate din Lesbos.

O descoperire unică

„Este o descoperire unică. A rămas în stare excelentă și vom putea identifica tipul de plantă din care a provenit după ce vom studia lemnul fosilizat”, a mai adăugat profesorul Zouros.

Pădurea Pietrificată din Lesbos, care acoperă 15.000 de hectare și este un sit protejat al UNESCO, a fost acoperită cu lava unei erupții vulcanice din urmă cu 20 de milioane de ani.

„Putem reconstrui ecosistemul care exista în acea perioadă”

Copacul fosilizat are o lungime de aproape 19 metri și a fost păstrat într-un strat gros de cenușă vulcanică după ce a fost doborât în urma erupției. Mai multe frunze de pomiferi și oase de animale au fost descoperite în același loc, potrivit Reuters.

„În timpul lucrărilor de excavare, diversele păduri care au existat în urmă cu 17 și 20 de milioane de ani pe Insula Lesbos încep să fie descoperite și putem reconstrui ecosistemul care exista în acea perioadă”, a adăugat Zouros.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Imagini spectaculoase arată „Copacul vieții”, creat de un fenomen natural pe suprafața unui lac din Australia

Un cărăbuș antic ciudat avea un „camuflaj spectaculos” care îl făcea să arate ca scoarța de copac

Fenomenul ciudat prin care „vata de zahăr” apare pe ramurile copacilor în timpul iernii

Prea mult dioxid de carbon are un efect tulburător asupra copacilor din lume

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase