Home » Cultură » Iordania, mica națiune din Orientul Mijlociu cu o istorie bogată

Iordania, mica națiune din Orientul Mijlociu cu o istorie bogată

Iordania, mica națiune din Orientul Mijlociu cu o istorie bogată
Orașul antic Petra din Iordania. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 26.08.2021

Iordania, națiunea din Orientul Mijlociu, este un stat mic cu o istorie antică. Denumirea completă a țării este Regatul Hașemit al Iordaniei, iar capitala și cel mai mare oraș este Amman.

Iordania se învecinează cu Siria, Irak, Arabia Saudită, Israel și teritoriul palestinian Cisiordania („Malul de Vest”). Râul Iordan curge de-a lungul graniței de vest a Iordaniei până la Marea Moartă.

Printre speciile de animale care trăiesc în Iordania se numără vulpi, pisici sălbatice, hiene, lupi, gazele, mistreți și manguste. Printre speciile de păsări se numără vulturi, acvile, porumbei și potârnichi.

Majoritatea oamenilor din Iordania sunt arabi. În jur de o treime dintre arabi sunt palestinieni din Israel sau Cisiordania. Totodată, majoritatea practică religia islamică. Există, de asemenea, un număr mic de creștini în Iordania. Araba este principala limbă vorbită, însă mulți oameni vorbesc și limba engleză.

Iordania nu are prea multe resurse naturale sau petrol

Spre deosebire de alte țări din Orientul Mijlociu, Iordania nu are prea multe resurse naturale sau petrol. Economia este bazată pe servicii, cum ar fi cele bancare, guvernamentale sau turistice. Mulți turiști aleg Iordania ca destinație pentru a vedea orașele biblice din apropierea râului Iordan.

Oamenii locuiesc în Iordania de peste 200.000 de ani. Iordania antică făcea parte dintr-o zonă cunoscută astăzi drept Palestina. Regatele timpurii, inclusiv Ammon, Moab și Edom, au domnit încă din 1200 î.e.n.

Amman, capitala și cel mai mare oraș al Iordaniei. Sursa foto: Shutterstock

Mai târziu, regiunea avea să fie controlată de asirieni, babilonieni, persani, seleucizi și Imperiul Roman. În anii 600 e.n., invadatorii arabi au adus religia islamică în zonă. Imperiul Otoman a fost la putere încă din 1500 și până în 1918.

În 1920, Marea Britanie a preluat controlul zonei cunoscute astăzi drept Iordania. Teritoriul, numit mai apoi Transiordania, a căpătat independența totală în 1946. Astfel, Abdullah al Hașemiților, o familie arabă influentă, a devenit rege, scrie Britannica.

Iordania s-a alăturat altor națiuni arabe în războiul împotriva Israelului

La scurt timp după aceea, Iordania a ajuns să fie implicată în conflicte cu statele vecine. În 1948, Israelul a fost creat dintr-o regiune a Palestinei. Iordania s-a alăturat altor națiuni arabe în războiul împotriva Israelului. Un număr vast de palestinieni au fost forțați să fugă din Palestina și să se refugieze în Iordania.

În 1967, Iordania a purtat un nou război cu Israel. Iordania a pierdut „Malul de Vest” și regiunea de est a Ierusalimului. Înfrângerile au crescut numărul de refugiați palestinieni în Iordania.

Iordania s-a îndreptat apoi spre pace și stabilitate în anii 1980. În 1988, Iordania a renunțat la „Malul de Vest”, iar în 1994 națiunea a semnat un tratat de pace cu Israel. La începutul secolului XXI, Iordania a continuat să încerce să aducă pacea în Orientul Mijlociu.

Vă mai recomandăm să citiți și:

”Benzi desenate” din perioada Imperiului Roman au fost descoperite într-un mormânt din Iordania

O româncă gestionează primul adăpost pentru câini abandonaţi din Iordania: „Nu e uşor”

Contre între Israel şi SUA în legătură cu anexarea unor zone din Cisiordania

Un templu din Epoca Fierului a fost descoperit in Iordania

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase