Home » D:News » Contre între Israel şi SUA în legătură cu anexarea unor zone din Cisiordania

Contre între Israel şi SUA în legătură cu anexarea unor zone din Cisiordania

Contre între Israel şi SUA în legătură cu anexarea unor zone din Cisiordania
Cisiordania / Credit foto: Unsplash
Publicat: 12.06.2020

Guvernul Benjamin Netanyahu are divergenţe cu Administraţia Donald Trump pe tema planului de anexare a unor zone din Cisiordania, existând disensiuni pe acest subiect şi în coaliţia israeliană de guvernare, informează site-ul Ynetnews.com.

„Există diferenţe între americani şi noi pe această temă, precum şi între noi şi partenerul principal în Guvernul de uniune naţională, alianţa Albastru & Alb”, a declarat Tzipi Hotovely, ministrul israelian pentru Afacerile Coloniilor, într-un interviu acordat postului de radio militar.

„Nu avem încă un acord asupra hărţii zonelor. Trebuie aprobată de membri ai Guvernului şi de partea americană”, a precizat Hotovely.

Autoritatea Palestiniană a avertizat că va proclama statul palestinian, pe baza frontierelor anterioare anului 1967, dacă Israelul anexează zone din Cisiordania. Anexarea teritoriilor ar reprezenta o „ameninţare existenţială” pentru palestinieni şi o încălcare gravă a acordurilor internaţionale, a declarat premierul palestinian, Mohammed Shtayyeh.

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a semnalat, conform presei israeliene, că nu vrea să piardă „oportunitatea” de a anexa zone din Cisiordania în iulie, liderul israelian părând să ignore apelurile internaţionale de a evita o nouă criză în Orientul Mijlociu. Premierul Israelului vrea ca manevra să fie coordonată cu Statele Unite.

Planul de pace elaborat de Casa Albă prevede posibilitatea anexării de către Israel a 30% din Cisiordania în cadrul eventualului proces de pace. Planul este respins de Autoritatea Palestiniană. În ultimele săptămâni, Casa Albă şi Departamentul de Stat au semnalat că orice acţiune de anexare trebuie să facă obiectul negocierilor cu palestinienii.

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a anunţat că toate acordurile de securitate semnate cu Israelul şi SUA sunt considerate nule.

Poziția SUA în privința posibilei anexări de către Israel a unor zone din Cisiordania

Administraţia SUA consideră că discuţiile despre posibila anexare de către Israel a unor zone din Cisiordania „ar trebui să aibă loc în cadrul negocierilor directe între Israel şi palestinieni pe tema planului de pace elaborat de preşedintele Donald Trump„, a comunicat recent Departamentul de Stat american. Administraţia SUA a semnalat în mai multe rânduri că nu susţine iniţiativa Israelului de anexare a vreunei zone din Cisiordania în acest moment.

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a avertizat că eventuala anexare de către Israel a unor zone din Cisiordania ar conduce la un „conflict masiv”.

Franţa a îndemnat statele partenere în cadrul Uniunii Europene să analizeze posibilitatea de a ameninţa Israelul cu o reacţie dură dacă va aplica planul de anexare a unor zone din Cisiordania.

Benjamin Netanyahu a anunţat că va iniţia în iulie discuţii referitoare la extinderea suveranităţii israeliene asupra coloniilor evreieşti şi Văii Iordanului, zone situate în Cisiordania. Ideile sunt conţinute şi în planul de pace pentru conflictul israelo-palestinian elaborat de Administraţia Donald Trump.

Liderii palestinieni au condamnat vehement planul Israelului de extindere a controlului asupra zonelor din Cisiordania anexate în războiul din 1967.

Un purtător de cuvânt al UE a refuzat să facă vreun comentariu specific pe tema planului de reacţie, dar a subliniat că „anexarea intră în contradicţie cu legislaţia internaţională, iar dacă va continua, Uniunea Europeană va acţiona în mod corespunzător”.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase