Home » Istorie » Sarcofag din perioada vizigotă, descoperit în Spania

Sarcofag din perioada vizigotă, descoperit în Spania

Sarcofag din perioada vizigotă, descoperit în Spania
Credit foto: Universidad de Murcia
Publicat: 21.07.2021

Un sarcofag vizigot a fost descoperit într-o necropolă romană din Los Villaricos, la 5 km est de orașul Mula (Murcia, Spania).

Descoperirea a fost făcută de arheologi de la Universitatea din Murcia în timpul sezonului săpăturilor de vară. Sarcofagul a fost găsit printre ruinele unei vile romane excavată anterior, care a fost abandonată în jurul secolului V e.n.

În perioada romană, în Los Villaricos se practica agricultura la scară largă, localnicii concentrându-se în special pe producția și depozitarea uleiului de măsline.

În anii următori, părți ale vilei au fost refăcute ca loc de închinăciune pentru creștini, în timp ce zona centrală a fost folosită ca necropolă, fiind denumită „necropola ad sanctos” (necropola sfinților), potrivit Heritage Daily.

Monograma lui Iisus Hristos

Săpăturile arheologice efectuate recent în zonă au scos la iveală un sarcofag lung de doi metri, decorat cu modele geometrice și frunze de iederă. În partea de sus a fost sculptată monograma lui Iisus Hristos (simbol Chi Rho), o formă de christogramă prin suprapunerea primelor două litere (reprezentând majuscule) — Chi și rho (ΧΡ) — al cuvântului grecesc ΧΡΙΣΤΟΣ (Hristos), în așa fel încât linia verticală a „rho” intersectează centrul lui „chi”.

Cercetările preliminare indică faptul că sarcofagul datează din secolul al VI-lea d.Hr., într-o perioadă în care în fostele teritorii romane au pătruns valurile de triburi germanice, printre care și vizigoții.

Sub vizigoți, multe dintre structurile romane au fost abandonate sau reamenajate, în timp pe o parte din amplasamentul vilei a fost ridicată o mică biserică creștină, undeva în secolele V – VII d.Hr.

Rafael González Fernández, profesor de istorie antică de la Universitatea din Murcia, a descris descoperirea ca fiind „spectaculoasă și neașteptată, confirmând studiile anterioare despre cronologia necropolei”.

Vă recomandăm să citiți și:

Comandanţii care au revoluţionat arta războiului

Cine au fost goţii şi vandalii? FOTO+VIDEO

8 MARI motive ale prăbuşirii Romei

7 greşeli uriaşe care au schimbat soarta lumii

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase