Home » Istorie » O vilă romană cu un mozaic impresionant, descoperită în Spania

O vilă romană cu un mozaic impresionant, descoperită în Spania

O vilă romană cu un mozaic impresionant, descoperită în Spania
Credit foto: Universitatea din Jaen
Publicat: 30.03.2021

Rămășițele unei mari proprietăți romane, cu un mozaic impresionant, au fost descoperite în orașul Rus din sudul Spaniei.

Aflată în actualul cartier El Altillo, vila a fost locuită între secolele I și V, cea mai mare parte a construcției documentate datând până în secolul al IV-lea. Mozaicul prezintă motive precum noduri de tip guilloche și flori de crin în cel puțin trei culori.

Părți din mozaic au fost descoperite în timpul activităților agricole recente pe o plantație de măslini, la o jumătate de kilometru de centrul orașului. Au fost anunțate autoritățile municipale care le-au cerut arheologilor de la Universitatea din Jaén să desfășoare o investigație de urgență în sit.

După o cercetare geofizică și colectarea unor materiale din sol s-a concluzionat că situl avea un potențial arheologic semnificativ, astfel că au început săpături de explorare.

Scopul imediat a fost documentarea încăperilor care aveau elemente de mozaic care puteau fi în pericol din cauza lucrărilor agricole sau a unui posibil jaf, potrivit The History Blog. Cercetarea a vizat, de asemenea, cartografierea structurilor și utilizărilor vilei antice, explorând proprietățile adiacente cu permisiunea proprietarilor de terenuri pentru a obține o imagine preliminară asupra sitului.

Unul dintre cele mai mari mozaicuri romane din sudul Peninsulei Iberice

Echipa de arheologi a descoperit că moșia romană era una extinsă și combina o reședință privată mare cu zone industriale. Mozaicul acoperă podeaua camerei principale de recepție a vilei. Când era intact ar fi măsurat 9 metri lățime și 18 metri lungime, ceea ce l-ar fi făcut unul dintre cele mai mari mozaicuri romane descoperite vreodată în sudul Peninsulei Iberice.

De-a lungul proprietății se aflau facilități pentru producția uleiului de măsline și un cuptor de ceramică unde se fabrica țiglă. Există, de asemenea, o zonă de înmormântare care datează din perioada imperiului târziu.

Municipalitatea și locuitorii orașului sunt entuziasmați de perspectiva unui importante așezări arheologice care să atragă turiși, în special pentru că este o dovadă a lungii tradiții a zonei în producția de ulei de măsline.

În prezent se lucrează la elaborarea unor reguli și procese pentru a proteja rămășițele care au fost dezgropate și pentru a continua săpăturile, în viitor, cu ajutorul voluntarilor din comunitate. Totodată, Consiliul municipal speră ca situl să fie declarat bun de interes cultural, ceea ce ar însemna acces la fonduri pentru a sprijini explorarea și conservarea suplimentară a vilei și a rămășițelor sale.

Vă recomandăm să citiți și:

Pe vremea Imperiului Roman, Mediterana a fost mai caldă decât în orice altă perioadă

Unul dintre cele mai mari tezaure romane descoperite în Polonia

Descoperire impresionantă în Spania: vase din ceramică cu peste 1.300 de monede din perioada romană

Misterul legiunii romane dispărute – a plecat din Britania şi nu a mai fost văzută niciodată

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase