Home » Cultură » Art Safari 2021. Începe cea de-a VIII-a ediție a Pavilionului de Artă București

Art Safari 2021. Începe cea de-a VIII-a ediție a Pavilionului de Artă București

Publicat: 16.09.2021
Art Safari 2021. Începe cea de-a VIII-a ediție a Pavilionului de Artă București
Sursa foto: Art Safari

Cea de-a VIII-a ediție a Pavilionului de Artă București va avea loc în perioada 16-26 septembrie în duplex, atât la Palatul Dacia-România, cât și la Arcub – Hanul Gabroveni, anunță organizatorii.

Ediția din acest an a Art Safari este una amplă, nu numai fizic, dar și tematic, cu două spații spectaculoase în Centrul vechi dedicate evenimentului și patru pavilioane expoziționale: Pavilionul Muzeal: Samuel Mützner pe urmele lui Claude Monet; Pavilionul invitat: Seducție și triumf în artă. Femei-artist în România; Pavilionul Central: Constantin Piliuță. Culoare de zenit; Pavilionul Contemporan: Superheroes/Antiheroes. Tendințe în arta contemporană românească.

”În această toamnă, mai exact de mâine, la Art Safari avem nu doar artă clasică și impresionistă, dar și mult street art, multe intervenții în spațiu realizate direct de artiști! S-au pictat sute de metri pătrați, s-au cioplit statui, s-au proiectat instalații artistice. Anul acesta, Art Safari a crescut la un al doilea sediu expozițional, necesar și pentru diluarea traficului de vizitatori. Începem vizitarea cu Palatul Dacia-România, viitorul sediu al Pinacotecii Bucureștiului, care va găzdui triada de expoziții – recuperarea unui mare artist de patrimoniu: Samuel Mützner – sau „Pe urmele lui Claude Monet”, curatoriată de monograful artistului, istoricul de artă Rodica Marian, apoi Pavilionul Central dedicat farmecului original al unui mare contemporan deja clasicizat, Constantin Piliuță – sau „Culoare de zenit”, curatoriată de dr. Călin Stegerean, directorul Muzeului Național de Artă al României, precum și nelipsitul Pavilion Contemporan, preferatul publicului tânăr, cu expoziția provocatoare „Supereroi/Antieroi”, curatoriată de Raluca Ilaria Demetrescu. Continuăm cu Arcub – Hanul Gabroveni unde vizităm expoziția dedicată femeilor-artist din România interbelică – „Seducție și triumf în artă”, realizată de dr. Elena Olariu, director al Pinacotecii București”, a declarat Ioana Ciocan, directorul Art Safari.

Art Safari introduce tururile digitale

Ediția Art Safari 2021 include și evenimentul Night Tours. ”Experiența de vizitare cuprinde un tur ghidat în expoziții și muzică live – invitat special Toulouse Lautrec în fiecare seară. La Night Tours, stăm de vorbă cu arta și descoperim secretele din spatele #ArtSafari2021 povestite de ghizii Art Safari, organizatori și curator, Iar pe cei care nu pot ajunge, îi așteptăm să participe la tururile virtuale alături de Marius Manole (17, 18 și 19 septembrie) și Horia-Roman Patapievici (pe 24 septembrie) ”, spune Ioana Ciocan.

La toate acestea se adaugă programul educațional Art Safari Kids de care se vor putea bucura și în acest an copiii și familiile lor.

Din această toamnă, Art Safari va introduce tururile digitale – vizite cu ghid care se vor desfășura live și vizite virtuale, pe care doritorii le pot accesa oricând le permite programul.

Premieră cu ocazia deschiderii Art Safari 2021

Totodată, cu ocazia deschiderii Art Safari 2021, Ambasada Olandei a dezvelit, în premieră, o copie florală gigant a uneia dintre picturile expuse în Pavilionul Muzeal, mai exact un „Vas cu tufănele” pictat de Samuel Mützner, vedeta expoziției de artă impresionistă. Instalația florală, compusă special în Olanda pentru a marca acest moment, are dimensiunile de 4 x 4 m. Pictura originală măsoară 33 x 42 cm și poate fi identificată într-una din sălile expoziției dedicate lui Mützner.

Pentru construirea instalației au fost folosite 1.750 de plante, toate de proveniență olandeză, care cântăresc, împreună cu rama metalică, aproximativ 700 kg. La realizarea tabloului gigant din plante ornamentale au lucrat peste 20 de persoane, timp de mai mult de 7 zile, potrivit Mediafax.

Art Safari, operator cultural independent care acționează pe scena de artă din România, este cunoscut îndeosebi pentru organizarea anuală a Pavilionului de Artă București, ale cărui expoziții au fost vizitate de aprox. 195.000 de persoane în cele 7 ediții de până acum.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase