Home » Cultură » Sfântul Augustin, considerat cel mai important dintre Părinții Bisericii Occidentale

Sfântul Augustin, considerat cel mai important dintre Părinții Bisericii Occidentale

Publicat: 02.10.2021
Sfântul Augustin, considerat cel mai important dintre Părinții Bisericii Occidentale
Sursa foto: Shutterstock

Sfântul Augustin, episcopul de Hipona din Africa romană timp de 35 de ani, a trăit în timpul declinului civilizației romane de pe acel continent. Considerat cel mai important dintre Părinții Bisericii Occidentale, Sfântul Augustin a ajutat la formarea teologiei creștine.

Sfântul Augustin s-a născut Aurelius Augustinus la data de 13 noiembrie 354, la Tagaste, în provincia romană Numidia (acum Souk-Ahras în Algeria). Deși mama sa, Sfânta Monica, era devotată creștinismului, Aurelius Augustinus nu a fost botezat în pruncie. Tatăl său, Patricius, un moșier înstărit, era păgân.

În „Confesiuni”, Sfântul Augustin a scris șapte capitole despre un incident din viața sa timpurie, furtul de pere din copacul unui vecin. Acest păcat l-a tulburat pentru tot restul vieții. De asemenea, Sfântul Augustin a mărturisit un comportament imoral la Universitatea din Cartagina, acolo unde a fost trimis la vârsta de 16 ani.

Sfântul Augustin, botezat de Sf. Ambrozie

Sfântul Augustin a rămas în Cartagina, predând retorică, până la vârsta de 29 de ani. Apoi, acesta a plecat la Roma, luându-și cu el amanta și fiul, Adeodatus. Religia sa la acel moment era maniheismul, care combina creștinismul cu elemente zoroastriene.

Sursa foto: Shutterstock

În 386, Sfântul Augustin preda la Milano, acolo unde i se alăturase și mama sa. Sf. Augustin a ajuns sub influența marelui episcop al orașului, Sf. Ambrozie, care i-a botezat pe Augustin și Adeodatus în noapte de Paști a anului următor.

Din acest moment, Sfântul Augustin a trăit ca un ascet. Sf. Augustin s-a întors în Africa, rămânând timp de trei ani cu prietenii săi la moșia familiei sale. Sfântul Augustin a fost hirotonit preot, iar cinci ani mai târziu, în 396, a fost sfințit ca episcop. Sf. Augustin și-a petrecut restul vieții la Hipona (acum Annaba, Algeria) alături de clerul său, încurajând formarea de comunități religioase.

Cele mai influente scrieri ale Sfântului Augustin

Sfântul Augustin, care era bolnav atunci când vandalii (astfel numiți de către contemporani) au asediat Hipona, a murit la data de 28 august 430, înainte ca orașul să se prăbușească, scrie Britannica.

Cea mai citită carte a Sfântului Augustin este „Confesiunile”, o relatare intensă a vieții sale și dezvoltării religioase timpurii. „Despre cetatea lui Dumnezeu” a fost scrisă după 410, atunci când Roma a ajuns în mâinile barbarilor. Scopul acestei scrieri a fost să redea încrederea în Biserica creștină, despre care Sf. Augustin spunea că va lua locul orașului pământesc Roma. În timpul Evului Mediu, cartea a reprezentat o susținere considerabilă pentru teoria conform căreia Biserica era deasupra Statului. Scrierile Sfântului Augustin despre viața comunală formează „Regulile Sf. Augustin”, baza multor ordine religioase.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cum a fost vândut în Israel Chivotul Sfânt dispărut de la Sinagoga din Siret

Cine a făcut misterioasele cruci de pe zidurile Bisericii Sfântului Mormânt din Ierusalim

Zid de oase umane descoperit sub catedrala Sfântul Bavo din Belgia

De la Arca lui Noe la Sfântul Graal: artefacte biblice care nu vor fi găsite niciodată

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase