Home » Istorie » Zid de oase umane descoperit sub catedrala Sfântul Bavo din Belgia

Zid de oase umane descoperit sub catedrala Sfântul Bavo din Belgia

Publicat: 22.02.2020
Construcţii care folosesc oase umane pot fi descoperite şi în alte oraşe europene.

Arheologii belgieni au anunţat o descoperire macabră sub catedrala Sfântul Bavo din Gent: o serie de ziduri realizate din oase umane. Astfel de structuri construite din rămăşiţe omeneşti pot fi întâlnite în mai multe oaşe din Europa: Paris, Roma sau Seldec, Republica Cehă, notează The History Blog.

În timpul excavaţiilor au fost descoperiţi nouă pereţi construiţi din oase umane provenite de la adulţi care, conform oamenilor de ştiinţă, reprezintă prima astfel de descoperire care este făcută în Flandra. În general, arheologii scot la lumină oseminte aşezate în osuare sau chiar în zidurile unor biserici, dar niciodată până acum nu au identificat o structură în care oasele să fie un material de construcţie.

Arheologii explică faptul că oasele din aceste ziduri au fost colectate din cimitirele care erau amplasate în interiorul oraşului Gent deoarece spaţiul acestora era limitat şi nu putea fi extins. Dat fiind faptul că locuitorii oraşului erau creştini, aceştia tratau cu respect osemintele celor decedaţi şi, din acest motiv, nu puteau să arunce sau să le distrugă sau să le arunce. Din acest motiv, cele mai mari oase din corpul adulţilor erau strânse şi depuse în biserică, în timp ce oasele mai mici şi mai fragile precum vertebrele, falangele sau oasele copiilor erau adesea lăsate în urmă.

Raţionamentul care a stat la baza aşezării osemintelor colectate au fost materialul de construcţie al unor ziduri este încă necunoscut arheologilor care au lucrat la acest proiect. De asemenea, oamenii de ştiinţă subliniază faptul că nu există dovezi scrise ale curăţării cimitirului care să justifice această cantitate de oase. 

Analizele realizate cu carbon-14 au relevat faptul că unele dintre oase datează din cea de a doua jumătate a secolului XV-lea şi că ceramica descoperită în apropierea zidurilor de oase datează din secolul XVII-lea şi prima jumătate a secolului XVIII-lea.

Citeşte şi:

Biserica din oase de om şi alte locaşuri de cult ciudate

5 biserici ciudate. Unul din aceste lăcaşuri de cult inedite se află în România (Galerie FOTO)

Memento mori sau arhitectura umana la Sedlec

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase