Home » Cultură » PREMIUL NOBEL pentru LITERATURĂ 2021, acordat romancierului Abdulrazak Gurnah

PREMIUL NOBEL pentru LITERATURĂ 2021, acordat romancierului Abdulrazak Gurnah

PREMIUL NOBEL pentru LITERATURĂ 2021, acordat romancierului Abdulrazak Gurnah
Romancierul Abdulrazak Gurnah. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 07.10.2021

Premiul Nobel pentru Literatură din 2021 a fost acordat romancierului Abdulrazak Gurnah. Sezonul Premiilor Nobel 2021 a debutat luni, 4 octombrie.

Abdulrazak Gurnah a primit Premiul Nobel pentru Literatură din 2021 „pentru explorarea plină de compasiune și fără compromis a efectelor colonialismului și a sorții refugiaților din Golf între culturi și continente”. Gurnah s-a născut în 1948 și a copilărit pe insula Zanzibar din Oceanul Indian. La sfârșitul anilor 1960, acesta a ajuns în Anglia ca refugiat. Gurnah a publicat 10 romane și numeroase nuvele, tulburările refugiaților fiind o temă principală a scrierilor sale.

Devotamentul romancierului Gurnah pentru adevăr și aversiunea sa față de simplificare sunt izbitoare. Asta îl poate face adesea sumbru și necruțător, iar în același timp scriitorul urmărește cu multă compasiune și dăruire soarta indivizilor. Romanele sale evită descrierile stereotipice și deschid calea pentru noi perspective asupra culturilor diverse din Africa de Est, acestea fiind atât de necunoscute în multe colțuri ale lumii.

O explorare fără sfârșit, determinată de pasiune intelectuală

În universul literar al lui Gurnah, totul este în continuă schimbare, de la amintiri până la nume și identități. O explorare fără sfârșit, determinată de pasiune intelectuală, este prezentă în toate lucrările sale, la fel ca atunci când a început să scrie ca refugiat la vârsta de 21 de ani.

Sursa foto: Fundația Nobel

În noiembrie 1895, Alfred Nobel și-a semnat testamentul, lăsând o mare parte din avere pentru o serie de premii, Premiile Nobel. Așa cum a scris Nobel în testamentul său, o parte din sumă avea să fie dedicată „persoanei care avea să producă cea mai importantă operă în domeniul literature într-o direcție ideală”.

Începând cu 1901, 113 de Premii Nobel pentru Literatură au fost acordate în total. Premiul nu a fost acordat cu șapte ocazii, în anii 1914, 1918, 1935, 1940, 1941, 1942 și 1943.

De ce nu a fost acordat Premiul Nobel pentru Literatură în acei ani? În statutul Fundației Nobel este precizat faptul că „dacă niciuna dintre lucrările luate în considerare nu este de importanța indicată în primul paragraf, premiul în bani va fi rezervat pentru anul viitor. Dacă nici în anul următor premiul nu poate fi acordat, banii vor fi adăugați la fondurile restricționate la Fundației”. În timpul Primului Război Mondial și a celui de-Al Doilea Război Mondial au fost acordate mai puține Premii Nobel.

Care este cel mai tânăr laureat al Premiului Nobel pentru Literatură?

Premiul Nobel pentru Literatură a fost împărțit la doi indivizi cu doar patru ocazii. Împărțirea premiului este un fenomen mai des întâlnit în celelalte categorii ale Premiilor Nobel.

De ce este Premiul Nobel pentru Literatură atât de rar acordat la mai mulți laureați? Ultima oară s-a întâmplat în 1974. Cel mai probabil, acest fapt are de-a face cu natura literaturii. Premiile pentru știință sunt adesea acordate la mai mulți laureați, având în vedere că reușita a fost posibilă în echipă sau pentru descoperiri ce au legătură una cu alta.

În total, 117 de indivizi au fost recompensați cu Premiul Nobel pentru Literatură între 1901 și 2020.

Până acum, cel mai tânăr laureat al Premiului Nobel pentru Literatură a fost Rudyard Kipling, cel mai bine cunoscut pentru „Cartea Junglei”, care avea 41 de ani atunci când a primit premiul în 1907. Pe de altă parte, cel mai în vârstă laureat este Doris Lessing, care avea 88 de ani atunci când a primit premiul în 2007.

Winston Churchill, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură

De-a lungul anilor, doi oameni au refuzat Premiul Nobel pentru Literatură. Boris Pasternak, care a primit premiul în 1958, „a acceptat inițial, însă a refuzat mai târziu, fiind forțat de autoritățile țării sale, Uniunea Sovietică”.

Totodată, Jean Paul Sartre, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1964, a refuzat premiul pentru că acesta refuza în mod constant toate onorurile oficiale.

De asemenea, mulți cred că Winston Churchill a primit Premiul Nobel pentru Pace. Însă, acesta a primit de fapt Premiul pentru Literatură din 1953. Între 1945 și 1953, Churchill a fost nominalizat de 21 ori la categoria Literatură și de două ori la Premiul Nobel pentru Pace.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Poeta Louise Glück este câștigătoarea premiului Nobel pentru Literatură 2020

Câştigătorii premiilor Nobel pentru Literatură 2018 şi 2019 sunt Olga Tokarczuk şi Peter Handke

Cărtărescu, în partea superioară a listei candidaţilor la Nobelul pentru literatură

Toni Morrison a murit. A fost prima scriitoare afro-americană premiată cu Nobel pentru Literatură

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase