Home » Cultură » Poeta Louise Glück este câștigătoarea premiului Nobel pentru Literatură 2020

Poeta Louise Glück este câștigătoarea premiului Nobel pentru Literatură 2020

Poeta Louise Glück este câștigătoarea premiului Nobel pentru Literatură 2020
Louise Gluck/ Credit foto: Niklas Elmehed, Nobel Media.
Publicat: 08.10.2020

Potrivit deciziei anunțate de Comitetul Nobel, poeta americană Louise Glück este laureata premiului Nobel pentru Literatură 2020.

Louise Glück primește prestigiosul premiu ca o recompensă „pentru vocea ei poetică inconfundabilă, care, cu o frumusețe austeră, face existența individuală universală”, potrivit deciziei anunțate.

Louise Glück a debutat în 1968 cu „Firstborn” (Primul născut) și a fost rapid aclamată drept unul dintre cei mai proeminenți poeți din literatura contemporană americană.

Născută în 1943 la New York, poeta americană Louise Glück locuiește în prezent în Cambridge, Massachusetts. Este și profesoară de engleză la Universitatea Yale, New Haven, Connecticut.

Premiul Nobel pentru Literatură este încununarea altor distincții de prestigiu, precum Premiul Pulitzer (1993) și Premiul Național al Cărții (2014).

Louise Glück a publicat douăsprezece colecții de poezie și câteva volume de eseuri despre poezie. Principalele teme ale creațiilor ei sunt copilăria și viața de familie, respectiv relația strânsă cu părinții și frații. În ciuda fundalului autobiografic, ea nu trebuie privită ca o poetă care se confesează, se arată în prezentarea efectuată de Comitetul Nobel. Glück caută universalul, inspirându-se din mituri și motive clasice, prezente în majoritatea operelor sale.

Premiile Nobel pentru Literatură 2018 și 2019, acordate în același an

Anul trecut, au fost acordate două premii Nobel pentru Literatură, cel pentru 2018 și cel pentru 2019, din cauza scandalului sexual care a afectat Academia Suedeză.

Pemiul Nobel pentru Literatură 2018 a fost acordat un an mai târziu deoarece Academia suedeză a fost implicată într-un scandal sexual, care a izbucnit la sfârşitul anului 2017. Regulile Fundaţiei Nobel stipulează că premiile pot fi amânate cu un an, lucru care s-a mai întâmplat anterior.

Câștigătoarea Pemiului Nobel pentru Literatură 2018 a fost scriitoarea poloneză Olga Tokarczuk, „pentru imaginaţia narativă, care, cu pasiune enciclopedică, reprezintă încrucişarea unor limite ca formă de viaţă”.

Laureatul Nobelului pentru Literatură pe anul 2019 a fost scriitorul austriac Peter Handke, „pentru influenta creaţie, care, cu ingenuitate artistică, a explorat periferia şi specificitatea experienţei umane”.

Descoperiri cu implicații majore, premiate cu Nobel în 2020

Sezonul premiilor Nobel 2020 a început în 5 octombrie, cu anunțarea laureaților pentru Medicină – Harvey J. Alter, Michael Houghton și Charles M. Rice -„pentru descoperirea virusului Hepatitei C”.

Roger Penrose, Reinhard Genzel și Andrea Ghez sunt câștigătorii Premiul Nobel pentru Fizică în 2020, pentru descoperirea „secretelor întunecate ale găurilor negre și Căii Lactee”.

Dezvoltarea metodei revoluționare CRISPR/Cas9 de editare a genomului uman este premiată cu Nobelul pentru Chimie 2020, câștigătoarele fiind cercetătoarele Emmanuelle Charpentier și Jennifer Doudna.

Decernarea premiilor Nobel a început în 1901, fiind create după moartea inginerului sudez Alfred Nobel (1833 – 1896), care a regretat inventarea dinamitei.

Din cauza pandemiei de COVID-19, celebra ceremonie de decernare a premiilor Nobel, ce are loc în fiecare an în 10 decembrie, ziua morții lui Alfred Nobel, nu va avea loc în acest an.

Medaliile Nobel și premiile în bani, în valoare de 10 milioane de coroane suedeze (951.451 euro) pentru fiecare domeniu, vor fi trimise laureaților, urmând să aibă loc și niște ceremonii simbolice organizate online.

Nobelul pentru Pace 2020 va fi anunțat vineri, 9 octombrie, iar cel pentru Economie luni, 12 octombrie.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Laureatele Nobelului pentru Chimie 2020 sunt Emmanuelle Charpentier și Jennifer Doudna

Laureații Nobelului pentru Fizică 2020 sunt Roger Penrose, Reinhard Genzel și Andrea Ghez

PREMIUL NOBEL pentru MEDICINĂ 2020, acordat pentru descoperirea virusului Hepatitei C. Câștigătorii sunt Harvey J. Alter, Michael Houghton și Charles M. Rice

Donald Trump a fost nominalizat, din nou, la Premiul Nobel pentru Pace

Au crescut șansele ca Greta Thunberg să câștige premiul Nobel pentru pace

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase