Home » Cultură » Neagu Djuvara, istoricul și filosoful care a pus la îndoială istoria oficială a României

Neagu Djuvara, istoricul și filosoful care a pus la îndoială istoria oficială a României

Publicat: 14.11.2021

Istoricul, filosoful și diplomatul Neagu Djuvara s-a născut la data de 18/31 august 1916 în București și a murit la 25 ianuarie 2018 în București. Familia sa era de origine aromână, ajunsă aici la sfârșitul secolului XVIII. Familia sa a dat României mulți oameni de seamă, diplomați, politicieni și universitari.

Neagu Djuvara a obținut licența la Sorbona în 1937 și doctoratul în drept la Paris în 1940. După ce a participat la campania din Basarabia și Transnistria, între iunie și noiembrie 1941, Neagu Djuvara este rănit în apropiere de Odessa.

În 1943, Neagu Djuvara intră prin concurs la Ministerul de Externe, fiind trimis curier diplomatic la Stockholm, în august 1944, pentru negocierile de pace cu URSS. La Stockholm, Neagu Djuvara este secretar de legaţie până în luna septembrie din 1947, atunci când comuniștii preiau și Externele. Neagu Djuvara rămâne în exil, militând în diverse organizații din diaspora până în 1961.

Cele mai importante lucrări ale lui Neagu Djuvara

În 1961, Neagu Djuvara pleacă în Republica Niger, acolo undeva va activa timp de 23 de ani în calitate de consilier diplomatic şi juridic al Ministerului nigerian al Afacerilor Străine. În același timp, Djuvara este profesor de drept internaţional şi de istorie economică la Universitatea din Niamey.

Istoricul și filosoful Neagu Djuvara traversează o stradă, în București, duminică, 22 noiembrie 2009. Sursa foto: Hepta

În 1972, Neagu Djuvara primește doctoratul de stat la Sorbona cu o teză de filosofie a istoriei, sub îndrumarea lui Raymond Aron. Mai apoi, istoricul obține o diplomă de la INALCO din Paris. Începând cu 1984 și până în 1990, Neagu Djuvara este secretar general al Casei Româneşti de la Paris. Apoi, se întoarce în țară. Totuși, după 1990, Djuvara a pus la îndoială istoria oficială a României, astfel că a fost exclus din unele cercuri academice. Istoricul este membru de onoare al Institutului de Istorie „A.D. Xenopol“ din Iaşi şi al Institutului de Istorie „N. Iorga“ din București.

Printre cele mai importante lucrări ale lui Neagu Djuvara se numără „O scurtă istorie ilustrată a românilor”, „Cum s-a născut poporul român” și „De la Vlad Ţepeş la Dracula Vampirul”.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Istoricul Neagu Djuvara va avea o stradă în Bucureşti cu numele său

Istoricul Neagu Djuvara a murit. Într-una dintre teoriile sale susţinea că fizionomia românilor s-a schimbat ca urmare a comunismului: ”Am găsit un ţăran îmbrăcat a la Mao Zedong”

Neagu Djuvara: ”Nu ştiam cum sunt bărbaţii, eu eram înconjurat numai de femei. Ăsta a fost primul meu contact cu el”

Nu te încrede în turci nici când îţi fac daruri?! Cadoul URIAŞ făcut de Turcia României în aceste zile, contestat vehement de istoricul Neagu Djuvara: „Este absolut INADMISIBIL!”

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase