Home » Cultură » Noua Ordine Mondială, o teorie conspiraționistă perfectă dar fără dovezi

Noua Ordine Mondială, o teorie conspiraționistă perfectă dar fără dovezi

Noua Ordine Mondială, o teorie conspiraționistă perfectă dar fără dovezi
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 02.01.2022

Adepții teoriei conspiraționiste Noua Ordine Mondială cred că până și un guvern puternic precum cel al Statelor Unite ale Americii este doar „o păpușă”, controlată din umbră de un grup de oameni care decid soarta planetei.

„Illuminati, o organizație internațională misterioasă alcătuită din elita politică și socială globală controlează din umbra întreaga lume”. Aceasta este cea mai faimoasă teorie conspiraționistă despre Noua Ordine Mondială.

Timp de sute de ani, legende despre Illuminati au continuat să se răspândească și mulți oameni cred momentan cu tărie că Illuminati există cu adevărat. Mulți sunt convinși că Illuminati controlează diferite domenii precum politica globală, finanțele, mass media, armatele și procesul istoric al întregii lumi.

Scopul absolut este crearea unei Noi Ordini Mondiale. Nimeni nu o poate dovedi, însă mulți oameni cred cu tărie în această teorie. Acesta este cel mai mare paradox al teoriilor conspiraționiste.

Noua Ordine Mondială, o teorie în care cred oamenii dezamăgiți de starea actuală a lumii

Filmul „Îngeri și Demoni” (2009), inspirat din romanul omonim al lui Dan Brown, a readus în lumina reflectoarelor povestea Illuminati, grupul controversat care ar fi apărut în Europa în timpul Iluminismului. Grupul era format din fizicieni, matematicieni și astronomi care puneau sub semnul întrebării „învățăturile eronate” ale autorităților. Astfel, acești savanți s-au dedicat domeniului științific și căutării adevărului.

Sursa foto: Shutterstock

În cele din urmă, membrii Illuminati au fost forțați să devină o organizație clandestină și au continuat să recruteze membri timp de sute de ani, chiar și până în zilele noastre. În romanul „Îngeri și Demoni”, detaliile istorice sunt în mod clar îndoielnice, iar filmul a apărut pe marile ecrane după marea criză economică din 2007 – 2008.

Teoria conspiraționistă Noua Ordine Mondială circulă de multă vreme și este plină de teorii misterioase care, cumva, reușesc să convingă oamenii care sunt lipsiți de putere și dezamăgiți de starea actuală a lumii.

Teoriile conspiraționiste, „perfecțiune fără dovezi”

Membrii Illuminati, care susțin stabilirea unei Noi Ordini Mondiale prin plănuirea mai multor evenimente politice și financiare (criza financiară din 2007 – 2008 ar fi fost pusă la cale chiar de Illuminati), încearcă să influențeze cursul istoriei și să pună bazele unui guvern mondial.

Nimeni nu deține dovezi substanțiale pentru a dovedi că Illuminati există cu adevărat, însă nimeni nu poate dovedi cu certitudine că grupul este ficțiune pură. Așadar, existența grupului nu poate fi negată pentru că existența sa „este perfecțiune fără dovezi”, explică Brian L. Keeley, profesor de filosofie care studiază teoriile conspiraționiste moderne.

Keeley crede că un element esențial al teoriilor conspiraționiste este că acestea includ incidente banale și trecute cu vederea, iar apoi propun o explicație perfectă în comparație cu un răspuns oficial jenant. Motivul pentru care explicația conspiraționistă poate fi răspândită cu ușurință este faptul că nu are niciun proces de argumentare ce poate fi negat. Este doar o idee care sare direct de la ipoteză la concluzie. În procesul argumentării, asta este pur și simplu o interpretare subiectivă a unui eveniment.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Oamenii care cred în conspirații despre COVID-19, mai predispuși la infectarea cu virusul SARS-CoV-2

De unde provin, de fapt, cele mai multe teorii conspiraționiste despre vaccinare și pandemie

Bill Gates se declară uimit de volumul mare al teoriilor conspirației, „nebune” și „malefice”, legate de pandemie

A fost dezvoltată inteligența artificială care poate distinge între teoriile conspiraționiste și cele reale

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase