Home » Cultură » Berlin, capitala Germaniei și un centru major pentru cultură și educație

Berlin, capitala Germaniei și un centru major pentru cultură și educație

Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 21.11.2021

Capitala și cel mai mare oraș al Germaniei este Berlin, un centru major pentru cultură și educație. De asemenea, Berlin este unul dintre cele 16 state, sau landuri federale, ale Germaniei. Situată în partea de nord-est a țării, capitala Germaniei este înconjurată de statul Brandenburg.

Berlinul modern a fost construit din ruinele lăsate în urmă de cel de-Al Doilea Război Mondial. Nu doar că a fost reconstruit, ci caracterul său s-a schimbat. Deși Berlinul care a fost distrus în 1943 – 1945 era o capitală unificată singulară, orașul care s-a ridicat din ruine a fost divizat de ostilități zămislite de Războiul Rece.

Germania a fost divizată în două țări, numite Germania de Vest și Germania de Est. Din 1961 și până în 1989, un zid interzicea locuitorilor din Berlin să treacă între sectoarele estice și vestice ale orașului. Deși situat în Germania de Est, Berlin a fost divizat între cele două țări. Berlinul de Vest, care avea două treimi din populație și 54% din suprafața teritorială, a funcționat ca o parte detașată a Germaniei de Vest sub ocupație britanică, franceză și americană. Berlinul de Est, sub ocupație sovietică, a fost capitala Germaniei de Est. Berlinul de Vest avea un guvern democratic, în timp ce Berlinul de Est un guvern comunist.

Nu se știe câți oameni au murit în timp ce încercau să treacă de Zidul Berlinului

Zidul Berlinului a separat mulți locuitori de rudele lor, iar vizitele între sectoare erau dificile în anii 1960. După 1971, locuitorilor din vest le era mai ușor să viziteze Berlinul de Est, însă pentru locuitorii din est nu era atât de ușor să treacă în partea de vest. În timpul celor 28 de ani în care zidul a divizat Berlinul, mii de locuitori din est au încercat să evadeze în vest. Unii au reușit, iar alții au fost prinși de autoritățile din Berlinul de Est. Un număr necunoscut (mai mult de 100) de locuitori au fost uciși de gărzi sau au murit în timp ce încercau să ajungă la libertate.

Sursa foto: Shutterstock

Atunci când țara a fost reunificată în 1990, Berlinul unit a fost numit încă o dată capitala Germaniei. Majoritatea sediilor guvernamentale au rămas la Bonn, fosta capitală a Germaniei de Vest, până în 2000, potrivit Britannica.

La începutul secolului XIII, două sate, Kölln and Berlin, au apărut de-a lungul râului Spree în teritoriul Brandenburg. Satele, care erau situate pe o rută de comerț est-vest, s-au dezvoltat ca așezări pentru negustori. Pe măsură ce s-au dezvoltat, denumirea Berlin a fost aplicată în cele din urmă pentru ambele.

Dinastia Hohenzollern, o domnie de cinci secole

În 1411, familia Hohenzollern a preluat controlul asupra Brandenburg, inclusiv Berlin, iar la sfârșitul secolul XV prinții de Brandenburg au stabilit capitala la Berlin. Orașul a fost grav avariat în timpul Războiului de Treizeci de Ani (1618-1648). Pentru a reconstrui populația, conducătorul din Brandenburg, Frederic Wilhelm, a invitat evreii austrieci și protestanții din Franța și Germania să se stabilească aici. În 1701, succesorul său a fost încoronat Regele Frederic I al Prusiei. Acesta a stabilit la Berlin capitala noului Regat al Prusiei. Sub domnia lui Frederic cel Mare, din 1740 și până în 1786, Prusia a devenit o putere majoră în Europa, iar Berlin se număra printre marile orașe europene. În 1806, Napoleon și armata sa au invadat orașul. Ocupația franceză a durat doi ani.

Berlin a devenit capitala Imperiului German atunci când Wilhelm I a devenit împărat în 1871. Populația sa era atunci în jur de 800.000. Până în 1900, populația ajunsese la aproape 2 milioane. Timp de zeci de ani, Berlina a fost al treilea cel mai mare oraș european, după Londra și Paris. Sfârșitul Primului Război Mondial a pus capăt domniei de cinci secole a dinastiei Hohenzollern. Berlin a devenit capitala noii Republici de la Weimar. În anii 1920, artele și industriile au înflorit.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Nisa, orașul de poveste supranumit „capitala Coastei de Azur”

Arheologii mexicani, forțați să îngroape o descoperire neobișnuită făcută în capitala Imperiului Aztec

Noi avansuri ale inteligenţei artificiale: un robot sortează obiecte de diferită forme şi mărimi într-un depozit din Berlin

Un german a păcălit Google Maps după ce a tras un căruţ cu telefoane mobile pe străzile Berlinului

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase