Home » Istorie » Bătălia de la Verdun, cea mai îndelungată bătălie din timpul Primului Război Mondial

Bătălia de la Verdun, cea mai îndelungată bătălie din timpul Primului Război Mondial

Publicat: 10.10.2021

Bătălia de la Verdun, care a avut loc în Franța pe parcursul mai multor luni în 1916, a fost una dintre cele mai devastatoare confruntări și cea mai îndelungată bătălie din timpul Primului Război Mondial. În timpul bătăliei, Franța a respins o ofensivă majoră din partea Germaniei.

Generalul german Erich von Falkenhayn era convins că războiul trebuia să fie câștigat în Franța, în principal prin epuizarea inamicului. Acesta a început să-și concentreze resursele pentru un atac asupra orașului fortificat al Verdun și fortificațiile din împrejurimi de-a lungul râului Meuse.

Germanii au adunat cantități uriașe de artilerie și trupe pentru atac, fapt la care francezii se așteptau însă credeau că se va întâmpla într-un alt loc.

Orașul Verdun, nepregătit în fața unuia dintre cele mai puternice bombardamente ale războiului

Așadar, Verdun a fost nepregătit atunci când unul dintre cele mai puternice bombardamente ale războiului a avut loc în zonă. De la începutul ofensivei la data de 21 februarie 1916, germanii au avansat cu foarte puțină opoziție timp de patru zile, până când au ajuns la fortul Douaumont, pe care l-au asediat.

Sursa foto: Profimedia

Întăririle francezilor au ajuns în timp util, iar odată cu acestea a ajuns și generalul Philippe Pétain, care a preluat comanda și a reușit să încetinească avansul Germaniei asupra Verdun prin mai multe contraatacuri ale francezilor, scrie Britannica.

Planul nemților de a cuceri Verdun eșuase cu o pierde majoră de oameni

În martie și aprilie, dealurile și culmile din împrejurimi au fost bombardate, atacate, contraatacate, invadate și apoi din nou invadate. În iunie, germanii au luat cu asalt din nou zona înaltă de-a lungul râului Meuse, însă nu au reușit să își mențină avantajul.

Până în iulie, aceștia și-au dat seama că planul lor de a cuceri Verdun eșuase cu o pierdere majoră de oameni, aproape 400.000 de victime din partea francezilor și cam tot atâta din tabăra nemților, precum și echipament din ambele tabere. Astfel, ambele tabere au înregistrat peste 700.000 de victime, dintre care 300.000 de oameni au fost uciși. Din octombrie și până la sfârșitul anului, francezii au respins ofensiva și au recăpătat forturile și teritoriile pierdute anterior.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Bătălia de la 73 Easting, ultima mare bătălie de tancuri din secolul al XX-lea

Bătălia de la Midway, victoria crucială pentru SUA din cel de-Al Doilea Război Mondial

Bătălia de la Stalingrad, momentul de cotitură din cel de-Al Doilea Război Mondial

Atacul morților. Bătălia din Primul Război Mondial care a fost ca un film de groază

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase