Home » Cultură » Romeo și Julieta, reprezentarea absolută a îndrăgostiților nefericiți

Romeo și Julieta, reprezentarea absolută a îndrăgostiților nefericiți

Romeo și Julieta, reprezentarea absolută a îndrăgostiților nefericiți
„Romeo și Julieta”, adaptare cu Leonardo DiCaprio și Claire Danes în rolurile principale. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 21.11.2021

Romeo și Julieta, tragedie scrisă de William Shakespeare în jur de 1594 – 1596 și publicată pentru prima oară în 1597. Personajele Romeo și Julieta au fost reprezentate în literatură, muzică, dans și teatru.

Atracția tinerilor eroi, ale căror familii, Montague și Capulet, sunt dușmani, este atât de puternică încât cei doi au devenit, în imaginația populară, reprezentarea absolută a îndrăgostiților nefericiți, adică cei a căror dragoste pur și simplu nu este „scrisă în stele”.

Sursa principală pentru piesa scrisă de Shakespeare a fost „Istoria tragică a lui Romeus şi Julieta” (1562), un poem narativ lung scris de poetul englez Arthur Brooke, care și-a bazat creația pe o traducere în franceză a unei povestiri scrise de italianul Matteo Bandello, potrivit Britannica.

Romeo și Julieta s-au căsătorit în secret

Shakespeare a ales orașul italian Verona pentru tragedia sa. Romeo și Julieta se întâlnesc și se îndrăgostesc instant la un bal mascat organizat de familia Capulet, iar cei doi își mărturisesc iubirea atunci când Romeo, nedorind să plece, se urcă pe zidul din grădina cu livadă a reședinței familiei și o găsește pe Julieta singură la fereastră. Având în vedere că familiile celor doi sunt dușmani declarați, Romeo și Julieta se căsătoresc în secret, fiind cununați de părintele Lorenzo. Atunci când Tybalt, nepotul lui Lady Capulet, încearcă să se răzbune pe Romeo pentru că acesta a avut curajul să-și îndrepte atenția asupra Julietei, o îmbrânceală se termină cu moartea celui mai apropiat prieten al lui Romeo, Mercutio.

Sursa foto: Profimedia

Astfel, impulsionat de un cod de onoare, Romeo îl ucide pe Tybalt și este alungat la Mantova din ordinul Prințului Escalus, domnitorul orașului Verona. Atunci când tatăl Julietei, fără să știe că aceasta s-a căsătorit în secret,  aranjează o căsătorie cu Paris, un tânăr nobil.

De ce nu a știut Romeo despre planul Julietei?

Aflată într-o situație disperată, Julieta îl caută pe părintele Lorenzo pentru a-i cere ajutorul. Acesta îi oferă o poțiune care o face să pară moartă și îi propune să o folosească, iar Romeo să o salveze. Aceasta este de acord. Totuși, Romeo nu află la timp despre planul părintelui Lorenzo pentru că o scrisoare menită să-i explice situație nu ajunge la el.

Romeo se întoarce la Verona după ce află despre aparenta moarte a Julietei. Acesta îl întâlnește pe Paris la mormântul acesteia și îl ucide atunci când acesta încearcă să îl împiedice să intre în cavou. Acolo, Romeo o sărută pentru ultima oară pe Julieta și se sinucide cu otravă. Julieta se trezește, observă că Romeo a murit și se sinucide. După ce familiile au aflat ce s-a întâmplat, conflictul este într-un final încheiat.

Vă mai recomandăm să citiți și:

„Romeo și Julieta”, cuplul îngropat îmbrățișându-se la Betsaida. Ce știu arheologii despre cei doi

William Shakespeare, cel mai important dramaturg din toate timpurile

Limbajul folosit de cupluri poate prezice o despărțire cu trei luni înainte să se întâmple

Top 10 superstiții din întreaga lume

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase