Home » Istorie » „Romeo și Julieta”, cuplul îngropat îmbrățișându-se la Betsaida. Ce știu arheologii despre cei doi

„Romeo și Julieta”, cuplul îngropat îmbrățișându-se la Betsaida. Ce știu arheologii despre cei doi

Publicat: 22.12.2020
„Romeo și Julieta”, cuplul îngropat îmbrățișându-se la Betsaida. Ce știu arheologii despre cei doi
Sursa foto: Twitter/ Bethsaida Excavations Project

În urmă cu peste 3.000 de ani, un cuplu a fost îngropat la locul biblic Betsaida, Israel, bărbatul fiind așezat în spatele femeii și îmbrățișând-o, iar arheologii care au descoperit rămășițele i-au poreclit pe cei doi „Romeo și Julieta”.

Arheologii cred că cei doi au murit în același timp, deși nu sunt siguri ce anume i-a ucis, a spus Rami Arav, director al proiectului și profesor de studii religioase la Universitatea din Nebraska Omaha.

„Se întâmplă de foarte, foarte puține ori să găsim un cuplu așezat așa”, a spus Arav, în timpul unei conferințe de arheologie organizată de Universitatea din New York și Autoritatea Antichităților din Israel, la sfârșitul lunii octombrie.

„Poziția de îmbrățișare a fost creată de oamenii care i-au îngropat”

După ce au studiat rămășițele, arheologii au concluzionat că bărbatul era de vârsta adolescenței târzii, iar femeia la începutul adolescenței. „Aparent, au murit în același timp sau cel puțin au fost îngropați în același timp înainte ca descompunerea corpurilor să înceapă. Nu au fost găsite urme de traumatisme pe rămășițe. Nu știm ce anume i-a ucis”, a adăugat Arav.

În ciuda poziției intime de înmormântare, arheologii nu pot fi siguri că cei doi formau cu adevărat un cuplu, a mai spus Arav, adăugând că cine i-a îngropat a pus corpurile în acea poziție. „Poziția de îmbrățișare a fost creată de oamenii care i-au îngropat. Poate că acei oameni le știau povestea”, a mai explicat Arav.

„Înmormântarea nu a fost însoțită de ofrande sau alte obiecte”, au mai explicat arheologii. Așadar, oamenii de știință nu pot ști dacă cei doi erau membri de elită ai societății sau dacă proveneau din familii modeste.

Cea mai importantă divinitate pentru acești oameni

Însă, arheologii pot spune că în perioada în care a trăit cuplul, oamenii din Betsaida „erau aramei”. „Zeul Lunii era probabil cea mai importantă divinitate pentru ei, având în vedere că noi am descoperit aici două stele (monumente funerare mici) cu imaginea zeului Lunii”, a mai spus Arav, potrivit Live Science.

Arheologii mai știu că Betsaida era capitala Gheșurului, o împărăție menționată de mai multe ori în Biblia ebraică. Poveștile spuse în Biblie susțin că Gheșurul se afla în conflict, de multe ori, cu Israelul.

Totodată, arheologii doresc să extragă ADN din rămășițele cuplului pentru a afla mai multe, însă deocamdată nu au fonduri suficiente. Lucrările de excavare la Betsaida au fost constante încă din 1987, iar rămășițele cuplului au fost găsite în urmă cu 10 ani. Acestea sunt cele mai vechi schelete descoperite la situl arheologic, iar analiza sitului și a rămășițelor este încă în desfășurare.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Noi secțiuni dintr-un turn aztec al craniilor au fost descoperite de arheologii din Mexic

Oasele unui copil îngropat în urmă cu 40.000 de ani au elucidat un mister care i-a neliniștit mereu pe arheologi

Cască extrem de rară, descoperită în Croația. Ce au mai găsit arheologii în mormântul din secolul al IV-lea î.Hr.

Un nou succes pentru arheologii egipteni, au descoperit peste 100 de sarcofage vechi de mai bine de 2.500 de ani

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase