Home » Cultură » „Pacientul englez”, o poveste remarcabilă despre iubire și suferință

„Pacientul englez”, o poveste remarcabilă despre iubire și suferință

Publicat: 05.12.2021

„Pacientul englez” este un film apărut în 1996 care a câștigat aprecierea criticilor și nouă premii Oscar, inclusiv premiul pentru Cel mai bun film. De asemenea, „Pacientul englez” a câștigat patru premii BAFTA, precum și premiul pentru cea mai bună dramă de la Globurile de Aur.

Acțiunea filmului are loc în anii dinainte și din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. În deschidere, un avion de dimensiuni mici care transportă un bărbat și o femeie este doborât deasupra deșertului. Bărbatul, care a suferit arsuri grave, este salvat de beduini.

Între timp, Hana (interpretată de actrița Juliette Binoche), o asistentă canadiană pentru Forțele Aliate în Africa de Nord, își pierde iubitul și un alt prieten în război. Victima cu arsuri, care vorbește limba engleză și nu-și mai poate aduce aminte nimic din trecutul său, ajunge în grija lui Hana în ruinele unei vile din Italia. Hana îi citește din volumul său de Herodot, fapt ce îl ajută să-și amintească. Apoi, povestea sa este dezvăluită printr-o serie de flashbackuri.

Contele László Almásy, interpretat de actorul Ralph Fiennes

Pacientul este Contele László Almásy (interpretat de actorul Ralph Fiennes), un cartograf ungur care la sfârșitul anilor 1930 conduce o expediție a Societății Regale de Geografie în Libia și Egipt alături de partenerul său englez Madox (jucat de Julian Wadham). Aceștia sunt însoțiți de un cuplu britanic, Geoffrey Clifton (Colin Firth) și soția acestuia, Katharine (Kristin Scott Thomas). Almásy și Katharine se îndrăgostesc. După ce rămân blocați împreună într-o mașină în timpul unei furtuni de nisip, cei doi încep o relație amoroasă.

Sursa foto: Profimedia

În cele din urmă, Geoffrey află despre relație. Almásy face o descoperire arheologică importantă, o peșteră care conține litografie neolitică. Atunci când războiul începe în 1939, expediția este întreruptă. Almásy își fage bagajele la peșteră și așteaptă să fie preluat de Geoffrey. Atunci când Geoffrey ajunge la bordul avionului său alături de Katharine, acesta încearcă să prăbușească avionul în Almásy. Almásy scapă nevătămat, Geoffrey moare, iar Katharine este rănită grav. Almásy o aduce pe aceasta în peșteră și pornește pe jos pentru a căuta ajutoare, scrie Britannica.

„Pacientul englez” a fost adaptat după romanul omonim al lui Michael Ondaatje

Atunci când ajunge la un sat deținut de englezi, Almásy este confundat cu un spion german și urcat la bordul unui tren care transportă prizonieri de război. Acesta evadează și oferă la schimb hărțile sale pentru ca soldații germani să îl ducă înapoi la peșteră. Însă, atunci când se întoarce, descoperă că Katharine a murit. În timp ce încearcă să plece de acolo cu trupul ei, avionul este doborât la pământ.

„Pacientul englez” a fost adaptat de regizorul Anthony Minghella după romanul omonim al lui Michael Ondaatje din 1992. Romanul a câștigat premiul Booker din acel an. Minghella a dus romanul în atenția producătorului Saul Zaentz și a regizat filmul, care a fost apreciat pentru fotografia spectaculoasă și evocarea temelor regăsite în roman.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Sven Hassel, cel mai de succes romancier danez al secolului XX

Voltaire, unul dintre cei mai importanți scriitori din literatura franceză

Povestea mai puțin cunoscută a fraților Grimm, faimoși pentru basmele lor

Viața marelui scriitor Lev Tolstoi, excomunicat din Biserica Ortodoxă Rusă

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase