Home » Cultură » Cézanne, „părintele picturii moderne” care nu a fost apreciat în timpul vieții sale

Cézanne, „părintele picturii moderne” care nu a fost apreciat în timpul vieții sale

Publicat: 16.12.2021

Astăzi, mulți critici îl consideră pe Paul Cézanne drept „părintele picturii moderne”, însă, pentru mare parte din viața sa, artistul a fost aparent un ratat. Cézanne a vândut puține picturi și nu a câștigat premii. A fost susținut de tatăl său și ajutat de scriitorul Émile Zola, prietenul său din copilărie. Abia în ultimul deceniu din viață, măreția sa a fost recunoscută.

Paul Cézanne s-a născut în Aix-en-Provence, Franța, la 19 ianuarie 1839. Tatăl său, Louis-Auguste, a fost un pălărier care a devenit mai apoi un bancher de succes. În copilărie, Cézanne era temperamental și mereu furios, iar orice fel de critică îl enerva. Însă, familia sa l-a înțeles, iar tânărul Cézanne a petrecut multe zile fericite plimbându-se prin pădure cu Zola și alți prieteni.

Cézanne a primit o educație clasică la Collège de Bourbon și a studiat pictura în Aix. După perioade scurte la facultatea de drept și la banca tatălui său, Cézanne a plecat la Paris pentru a studia pictura. Fiind neliniștit, acesta se întorcea des la Aix. De asemenea, Cézanne a petrecut multe veri pictând peisaje lângă casa suburbană a tatălui său.

Abia la vârsta de 60 de ani, măreția lui Cézanne a fost recunoscută

În timpul războiului franco-prusac, în 1870, Cézanne a fugit în L’Estaque, lângă Marsilia, pentru a nu se implica. Acesta a fost însoțit de Hortense Fiquet, care i-a fost model de mai multe ori. În 1872 s-a născut fiul lor, Paul. Temându-se că tatăl său îl va dezmoșteni dacă va afla despre copil, Cézanne a amânat căsătoria oficială până când Louis-Auguste a murit în 1886.

Cézanne a participat la prima expoziție de pictură impresionistă în 1874, deși s-a rupt de impresioniști mai târziu. Acesta era mult mai preocupat de structură, masă și culoare decât de efectele trecătoare (impresii) produse de lumină.

Sursa foto: Profimedia

Abia când Cézanne a ajuns la vârsta de 60 de ani, galeriile și muzeele au început să-i solicite lucrările. Chiar și cu noul său succes, Cézanne nu și-a depășit niciodată tendințele antisociale, însă a continuat să picteze chiar până la o săptămână înainte de moarte, la 22 octombrie 1906.

Cézanne a fost o influență pentru majoritatea pictorilor din secolul XX

Majoritatea pictorilor din secolul XX au fost influențați de Cézanne. Acesta a abandonat perspectiva și a folosit planuri suprapuse pentru a conferi profunzime obiectelor. Cézanne a inventat o modalitate de modelare a formelor tridimensionale pictând în pete de culoare: nuanțe calde pentru planuri care avansează, nuanțe reci pentru planurile în retragere, scrie Britannica.

Cézanne a pictat din natură, dar nu a ezitat să deformeze o structură sau să-i schimbe culoarea pentru a-i conferi un efect psihologic sau pentru a îndeplini nevoile compoziției sale. Cele mai bune lucrări semnate de Cézanne sunt expresii senine, dar puternice, ale formelor în spațiu.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Theodor Pallady, marele pictor român care a influențat opera „La Blouse Roumaine”

Viața marelui Pablo Picasso, artistul care a schimbat în mod radical arta

Experții au descoperit motivul pentru care Vincent van Gogh suferea de „delir”

Locul în care Vincent van Gogh ar fi pictat ultimul său tablou a fost găsit

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase