Home » Cultură » Marcel Duchamp, francezul care a schimbat artele vizuale și gândirea artistului

Marcel Duchamp, francezul care a schimbat artele vizuale și gândirea artistului

Marcel Duchamp, francezul care a schimbat artele vizuale și gândirea artistului
Marcel Duchamp (stânga) alături de frații săi Raymond Duchamp-Villon și Jacques Villon. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 18.12.2021

Unul dintre spiritele inovatoare ale picturii secolului XX a fost artistul francez Marcel Duchamp. Acesta a deschis calea pentru pop art și op-art odată cu celebra sa lucrare cubistă „Nud coborând o scară, nr. 2”, prin readymade-urile sale și prin contribuțiile aduse mișcării cunoscute drept dadaism.

Marcel Duchamp s-a născut în Blainville, Normandia, Franța, la 28 iulie 1887. Marcel a fost unul dintre șase copii, patru dintre aceștia devenind artiști. Marcel Duchamp a plecat la Paris în 1904 și a început să creeze benzi desenate.

A trecut rapid prin tendințele de la acea vreme (postimpresionism, fovism și cubism), astfel producând în 1911 „Portretul”, prima sa lucrare cubistă.

Momentul care a marcat sfârșitul interesului său pentru pictură

Pictura „Nud coborând o scară, nr. 2” a fost trimisă la ediția 28 a expoziției Salon des Indépendants în 1912, însă a fost refuzată. În următorul an, Duchamp a trimis-o la expoziția Armory din orașul New York, acolo unde a stârnit un adevărat scandal. A fost considerată o bătaie de joc și a marcat sfârșitul interesului artistului pentru pictură.

Lucrarea readymade „Fântâna” a lui Marcel Duchmap, un pisoar semnat R. Mutt. Sursa foto: Profimedia

În următorii 10 ani, Marcel Duchamp și-a petrecut mare parte din timp cu o construcție, „Marea sticlă” sau „Mireasa dezbrăcată de înșiși celibatarii ei”, pe care a lăsat-o în cele din urmă neterminată. În acea perioadă, Marcel Duchamp a produs readymade-uri, începând în 1913 cu „Roată de bicicletă”, care era pur și simplu o roată de bicicletă. Duchamp s-a mutat la New York în 1915 și a fost primit cu brațele deschise, scrie Britannica.

Marcel Duchamp a schimbat artele vizuale, dar și gândirea artistului

Chiar și așa, artistul tot nu picta și se devotase șahului. A continuat să fie interesat de arta suprarealistă, construind un tavan cu saci de cărbune pentru o expoziție la Paris în 1938 și o încăpere de ploaie pentru o altă expoziție în 1947.

Totuși, noua sa atitudine față de artă și societate, departe de a fi negativă sau nihilistă, a deschis calea pentru pop art și op-art, precum și multe alte mișcări dezvoltate de artiști mai tineri. Marcel Duchamp a schimbat artele vizuale, dar și gândirea artistului. Cele aproximativ 20 de pânze și construcții din sticlă au fost vândute prietenilor apropiați și donate Muzeului de Artă din Philadelphia, acolo unde mare parte din arta sa este adunată. Marcel Duchamp a murit la Neuilly, în apropiere de Paris, la 2 octombrie 1968.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Suprarealismul, o mișcare artistică dominată de bărbați. De ce a fost atât de importantă?

Caravaggio, probabil cel mai revoluționar artist al vremurilor sale

Viața marelui Pablo Picasso, artistul care a schimbat în mod radical arta

Theodor Pallady, marele pictor român care a influențat opera „La Blouse Roumaine”

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase