Home » Istorie » Ce animal înfățișează cea mai veche pictură rupestră descoperită până acum în Australia

Ce animal înfățișează cea mai veche pictură rupestră descoperită până acum în Australia

Ce animal înfățișează cea mai veche pictură rupestră descoperită până acum în Australia
Sursa foto: Damien Finch, University of Melbourne
Publicat: 01.03.2021

Oamenii de știință australieni au descoperit cea mai veche operă de artă a țării, o pictură rupestră veche de 17.300 de ani care arată un cangur.

Opera de artă măsoară 2 metri în lungime și a fost pictată cu ocru roșu pe tavanul unui adăpost din piatră. Pictura a fost descoperită în regiunea Kimberley din vestul Australiei, zonă cunoscută pentru picturile aborigene.

GALERIE FOTO

Vechimea a fost determinată prin datarea cu radiocarbon, iar descoperirile au fost publicat în jurnalul Nature Human Behaviour.

Pictura rupestră a fost făcută „cel mai probabil în urmă cu 17.300 de ani”

„Am datat prin radiocarbon trei cuiburi de viespi de la baza picturii și trei cuiburi situate deasupra picturii pentru a determina în mod convingător faptul că opera a fost făcută în urmă cu 17.500 – 17.100 de ani, cel mai probabil în urmă cu 17.300 de ani”, a spus Damien Finch, cercetător la Universitatea din Melbourne.

Oamenii de știință au spus că estimarea face descoperirea cea mai veche pictură rupestră intactă cunoscută în Australia.

Dr. Sven Ouzman, de la Universitatea din Australia de Vest, a adăugat că ar putea exista o legătură între pictura rupestră care arată un cangur și alte opere de artă antice din alte regiuni, potrivit Science Alert.

„Este important ca poveștile indigene să nu fie pierdute”

„Emblematica imagine cu cangurul este similară din punct de vedere vizual cu alte picturi rupestre din insule din Asia de Sud-Est care datează din urmă cu 40.000 de ani, ceea ce sugerează o legătură culturală și indică existența unor picturi rupestre mult mai vechi în Australia”, a explicat Ouzman.

La începutul anului acesta, cercetătorii au găsit cea mai veche pictură rupestră din lume, o imagine cu un porc sălbatic făcută în urmă cu 45.000 de ani pe insula Sulawesi, din Indonezia.

„Este important ca poveștile și cunoștințele indigene să nu fie pierdute și să fie împărtășite cu generațiile viitoare”, a precizat Cissy Gore-Birch, președinte al Corporației Aborigene Balanggarra, subliniind importanța descoperirii cangurului pictat pentru oamenii aborigeni și australieni.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cea mai veche pictură rupestră, descoperită într-o peșteră nemaivăzută până acum de oamenii din Occident

Picturile rupestre erau ”inspirate” de substanțe halucinogene

Un nou stil de artă rupestră, care arată oamenii și natura trăind în armonie, a fost descoperit

O hartă veche de 2.000 de ani, sculptată pe o rocă vulcanică, a fost descoperită

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase