Home » Cultură » Test de cultură generală. Ce oraș este situat pe două continente?

Test de cultură generală. Ce oraș este situat pe două continente?

Publicat: 26.05.2022

Cu o istorie ce începe în secolul al VIII-lea î.Hr. și cu o mare bogăție culturală, interesant este și faptul că acest oraș este situat pe două continente. Bineînțeles, vorbim despre Istanbul.

Istanbul, numit pe atunci Constantinopol, a fost capitala Imperiului Bizantin. Astăzi este cel mai populat oraș din Turcia.

Situat pe o peninsulă la intrarea în Marea Neagră, acest oraș este situat pe două continente și se află de ambele părți ale Bosforului; prin urmare, Istanbul este situat atât în ​​Europa, cât și în Asia.

Un oraș situat pe două continente

Bizanțul a fost fondat ca colonie greacă în secolul al VIII-lea î.Hr. Trecând la dinastia persană ahemenică în 512 î.Hr. și apoi la Alexandru cel Mare, a devenit oraș liber sub romani în secolul I d.Hr. Împăratul Constantin I a făcut din oraș reședința Imperiului Roman de Răsărit în 330, denumindu-l ulterior Constantinopol.

Conform Britannica, orașul a rămas capitala Imperiului Bizantin și după căderea Romei, la sfârșitul secolului al V-lea. În secolele VI-XIII a fost frecvent asediat de perși, arabi, bulgari și ruși. A fost capturat de a patra cruciadă (1203) și trecut sub conducerea creștină latină.

Orașul Istanbul din zilele noastre

A fost readus sub stăpânirea bizantină în 1261. În 1453 a fost capturat de Imperiul Otoman și a devenit capitala otomană. Atunci când Republica Turcia a fost fondată, în 1923, capitala a fost mutată la Ankara, iar Constantinopolul a fost redenumit oficial Istanbul în 1930.

Multe dintre siturile istorice ale orașului sunt situate în orașul medieval cu ziduri (Stamboul). Printre comorile sale arhitecturale se numără Hagia Sofia, Moscheea lui Süleyman și Moscheea Albastră. Instituțiile sale de învățământ includ Universitatea din Istanbul (fondată în 1453), cea mai veche universitate din Turcia.

Ce poți vizita în Istanbul?

Centrul Cultural Atatürk, situat în Piața Taksim, este locul în care se întâlnesc arte precum operă, balete și teatru. Teatrul municipal operează mai multe săli de spectacol și există multe alte companii de teatru.

Educația și cercetarea sunt bine reprezentate în Istanbul, aici aflându-se instituții de Drept, Istorie, Arheologie și Limbă. Există și un centru de cercetare nucleară la Küçükçekmece.

Există multe biblioteci publice și private. Multe dintre moscheile, palatele și monumentele orașului sunt și muzee, potrivit Britannica.

Hipodromul este acum o grădină publică; există și numeroase alte parcuri publice. O caracteristică unică a orașului sunt grădinile sale, care sunt asociate cu Cisternele care au format sistemul de alimentare cu apă al Constantinopolului timpuriu. Cisternele au fost parțial acoperite cu alte construcții și se numesc Çukur Bostan (Grădinile goale pe dinăuntru).

Fotbabul este un sport popular în Turcia, iar Istanbul are mai multe stadioane. Nu în ultimul rând, orașul are și două plaje foarte populare la Marea Marmara.

Vă recomandăm să citiți și:

Milioane de oameni îi datorează viaţa acestui om. Invenţia sa avea să revoluţioneze medicina

Test de cultură generală. Ce mări unește Canalul Suez?

Test de cultură generală. Ce țară este cunoscută drept „Tărâmul fulgerelor”?

Un studiu arată că personajele masculine sunt predominante în literatură

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase