Home » Istorie » Când a fost schimbată denumirea orașului Constantinopol în Istanbul?

Când a fost schimbată denumirea orașului Constantinopol în Istanbul?

Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 07.11.2021

Istanbul este un loc rar. Istanbul este singurul oraș din lume care se întinde pe două continente, astfel că este în același timp un oraș asiatic și european.

Această așezare ajută la explicarea motivului pentru care Istanbul a fost cândva capitala Imperiului Roman de Răsărit, cunoscut și ca Imperiul Bizantin, pe vremea când orașul era numit Constantinopol. Mai târziu, orașul a devenit centrul puterii al sultanilor otomani, a căror influență a cuprins Africa și lumea arabă.

Totuși, când a fost schimbat numele orașului din Constantinopol în Istanbul?

În mod surprinzător, răspunsul nu are legătură cu invadarea orașului de către forțele otomane în 1453. Variații ale denumirii Constantinopol au continuat să fie folosite de cuceritorii vorbitori de limbă turcă mult timp de la capturarea orașului. „Este un fapt cunoscut că otomanii au numit orașul Kostantiniyye, printre alte denumiri, în câteva mii de documente oficiale”, a spus Christoph Herzog de la Universitatea Bamberg din Germania.

Orașul a avut numeroase denumiri înainte să fie numit Constantinopol

Orașul avea deja numeroase denumiri înainte să fie numit Constantinopol. Inițial, orașul a fost cunoscut drept Byzantion de grecii care l-au fondat în 657 î.Hr., care mai târziu a evoluat în numele latin Byzantium. De asemenea, Istanbul a mai fost numit Noua Romă sau Augusta Antonina, în onoarea fiului unui împărat roman.

Totodată, orașul a mai fost cunoscut și ca Regina Orașelor sau mai simplu Orașul. Apoi, împăratul roman Constantin cel Mare, cunoscut pentru faptul că a fost primul împărat roman care să se convertească la creștinism, a numit orașul Constantinopol în jurul anului 330. Acea denumirea a rămas până la sosirea otomanilor.

Turnul Galata. Sursa foto: Shutterstock

Otomanii nu schimbat în mod oficial denumirea Constantinopol atunci când au invadat în secolul XIV, însă cucerirea a însemnat o schimbare radicală de natură geopolitică, având în vedere că „centrul de gravitație” al Constantinopolului s-a mutat spre Est și departe de Europa, scrie Live Science.

„Eu cred că importanța strategică și simbolică a orașului Istanbul era recunoscută și atunci, după cum poate fi observat și în faptul că a devenit capitala Imperiului Otoman. Oamenii din imperiu au început să folosească termenul Istanpolin, care înseamnă spre oraș în limba turcă, pentru a descrie colocvial noul scan al puterii imperiale otomane. Progresiv, Istanpolin a devenit mai utilizat, însă numele oficial a rămas Constantinopol”, a precizat Herzog.

De ce este imposibil de stabilit o dată precisă pentru schimbarea numelui în Istanbul?

Odată cu trecerea secolelor, dialectul s-a schimbat încetul cu încetul, iar Istanpolin a devenit în cele din urmă Istanbul.

În urma înfrângerii din cel de-Al Doilea Răzoi Mondial, sultanatul Imperiului Otoman a fost abolit în 1922, iar Republica Turciei a luat naștere în 1923. La scurt timp după aceea, în 1930, serviciul poștal din Turcia a decis că era nevoie de clarificare, astfel că a optat pentru a face Istanbul denumirea oficială a orașului. Alte instituții au urmat după aceea. În același an, Departamentul de Stat din SUA și alte guverne din lume au început să folosească Istanbul în comunicarea oficială.

Este dificil de stabilit momentul exact când Constantinopol a devenit Istanbul pentru că până la oficializarea denumirii, oamenii foloseau deja denumirea Istanbul și variații ale acesteia de secole. Este imposibil de stabilit o dată precisă pentru că limba evoluează atât de gradual.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Ziua în care grecii recucereau Constantinopolul

Ziua în care cuceritorul Mehmed al II-lea a îngenuncheat Constantinopolul

Activitatea luptătorilor varegi din Constantinopol și misterioasele rune din Basilica Hagia Sofia

Strâmtoarea Bosfor, pierdută de otomani după Primul Război Mondial

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase