Home » Cultură » Leonardo DiCaprio, actorul care a dat viață personajelor din Titanic și alte filme celebre

Leonardo DiCaprio, actorul care a dat viață personajelor din Titanic și alte filme celebre

Publicat: 25.09.2022

Leonardo DiCaprio, pe numele complet Leonardo Wilhelm DiCaprio, (născut pe 11 noiembrie 1974, în Los Angeles, California, S.U.A.), este un actor și producător american care a apărut în anii 1990 ca unul dintre cei mai importanți interpreți de la Hollywood, remarcat pentru portretizările sale de personaje neconvenționale și complexe.

Leonardo DiCaprio a jucat pentru prima dată la vârsta de 5 ani, cântând în emisiunea de televiziune pentru copii „Romper Room” și, în adolescență, a făcut numeroase reclame și filme educaționale.

În 1990 a început să apară într-o serie de emisiuni, printre care „The New Lassie” și „Roseanne”, iar în 1991 a fost repartizat într-un rol recurent din „Growing Pains”. În acel an, DiCaprio și-a făcut debutul pe marele ecran în „Critters 3”, un film de groază cu buget redus.

Cum a devenit celebru Leonardo DiCaprio?

DiCaprio a devenit cunoscut în 1992, când a învins alte 400 de speranțe pentru a juca alături de Robert De Niro în „This Boy’s Life” (1993). DiCaprio a avut parte de critici extraordinare, iar pentru următorul său film, „What’s Eating Gilbert Grape” (1993), a primit o nominalizare la Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar pentru portretizarea realistă a unui adolescent cu dizabilități intelectuale, potrivit Britannica.

Au urmat mai multe filme independente, incluzând „The Basketball Diaries” (1995) și „Total Eclipse” (1995), care s-au concentrat pe relația homosexuală a poetului Arthur Rimbaud cu Paul Verlaine.

La mijlocul anilor 1990, DiCaprio a început să atragă un public mai larg cu filme mai populare. El a devenit un „frângător de inimi” după ce a jucat în filmul „Romeo + Julieta” (1996) al lui Baz Luhrmann, o repovestire modernă a poveștii clasice de dragoste scrise de William Shakespeare.

Apariția în filmul „Titanic”

În 1997, DiCaprio a ajuns star internațional odată cu lansarea epicului „Titanic” al lui James Cameron. Aspectul său frumos și portretizarea emoționantă a lui Jack Dawson, un artist fără bani care se îndrăgostește de o pasageră dintr-o clasă socială superioară (interpretată de Kate Winslet), au contribuit pentru a face din Titanic unul dintre filmele cu cele mai mari încasări de până acum.

Deși a fost asaltat cu oferte pentru a apărea în blockbustere și în alte filme populare, DiCaprio a îmbrățișat în schimb roluri care au prezentat personajele complexe care au ajuns să-i definească cariera.

Anii 2000-2008

În 2000, a jucat în „The Beach”, un film întunecat despre căutarea paradisului de către un tânăr călător. Doi ani mai târziu, a apărut în „Gangs of New York”, de Martin Scorsese, o piesă de epocă despre gangsterii din New York City la mijlocul anilor 1800.

În acel an, a jucat alături de Tom Hanks în rolul escroculului Frank Abagnale, Jr., în filmul lui Steven Spielberg „Catch Me If You Can”. Făcând din nou echipă cu Scorsese, Leonardo DiCaprio l-a portretizat pe tânărul Howard Hughes în „The Aviator” (2004), pentru care a primit o nominalizare la Premiul Oscar pentru cel mai bun actor.

Munca ulterioară a lui DiCaprio au inclus o a treia colaborare cu Scorsese, „The Departed” (2006) și „Blood Diamond” (2006). Ambele filme i-au adus lui DiCaprio unele dintre cele mai bune critici ale carierei sale, iar el a câștigat o nominalizare la Oscar pentru portretizarea unui contrabandist de diamante cel de-al doilea film menționat.

În 2008, a jucat rolul unui agent CIA care vânează un terorist în fugă în „Body of Lies”, al lui Ridley Scott. DiCaprio s-a asociat din nou cu Winslet în „Revolutionary Road” (2008), o adaptare a romanului lui Richard Yates, care înfățișează un cuplu tânăr care se luptă să-și concilieze aspirațiile neconvenționale cu o existență înăbușitoare în suburbia anilor 1950.

Rolul extraordinar jucat de Leonardo DiCaprio în „Shutter Island”

Pentru următorul său film, „Shutter Island” (2010), al lui Scorsese, DiCaprio a portretizat un mareșal american chinuit, trimis la un spital pentru nebunii criminali, pentru a investiga dispariția unui deținut.

Ulterior, DiCaprio a jucat rolul unui spion corporativ capabil să se infiltreze în visele oamenilor în thrillerul științifico-fantastic „Inception” (2010) și rolul unui director FBI pe nume J. Edgar Hoover în filmul biografic „J. Edgar” (2011).

În „Django Unchained” (2012), de Quentin Tarantino, DiCaprio a fost un proprietar de plantație lucrată de sclavi în Mississippiul antebelic.

Apoi a apărut într-un alt rol grandios, personajul principal din sclipitoarea adaptare din 2013 a lui Luhrmann după cartea lui F. Scott Fitzgerald „Marele Gatsby”.

Apoi l-a portretizat pe Jordan Belfort, un agent de bursă care a escrocat milioane de la clienții săi, în „The Wolf of Wall Street” (2013), al lui Scorsese; filmul s-a bazat pe memoriile cu același nume ale lui Belfort, publicate în 2007.

Un actor cu numeroase nominalizări la Oscar

Pentru interpretarea sa, Leonardo DiCaprio a primit a patra nominalizare la Oscar. În cele din urmă, a câștigat un Premiu al Academiei pentru munca sa în filmul lui Alejandro González Iñárritu „The Revenant” (2015), în care a întruchipat un vânător de blănuri vătămat, aflat în căutarea răzbunării după ce tovarășii săi l-au ucis pe fiul său și l-au lăsat aproape mort pe vânător în urma atacului unui urs.

Patru ani mai târziu, DiCaprio a revenit pe ecran, jucând în filmul lui Tarantino „Once Upon a Time… in Hollywood”. Filmul, care se concentrează pe un actor distrus (jucat de DiCaprio) și pe cascadorul lui (jucat de Brad Pitt) din Los Angeles, din 1969, a primit ovații în picioare la premiera de la festivalul de film de la Cannes în 2019 și, pentru interpretarea sa, DiCaprio a câștigat mai târziu a șasea nominalizare la Oscar pentru actorie.

El a jucat apoi în „Don’t Look Up” (2021), o dramă în care Leonardo DiCaprio și Jennifer Lawrence i-au portretizat pe doi astronomi care încearcă să avertizeze omenirea cu privire la ciocnirea iminentă cu o cometă care va distruge Pământul.

Cauzele susținute de Leonardo DiCaprio

DiCaprio a devenit activ într-o serie de cauze umanitare, în special cele care implică probleme de mediu. În 2000, a găzduit festivitățile Zilei Pământului și l-a intervievat pe președintele SUA Bill Clinton pentru o emisiune de televiziune despre încălzirea globală.

În 2004, DiCaprio s-a alăturat consiliilor de conducere ale Natural Resources Defense Council și Global Green USA. „The 11th Hour”, un documentar despre mediu pe care l-a scris și povestit, a avut premiera la festivalul de film de la Cannes în 2007. Ulterior a produs și povestit „Ice on Fire” (2019), un documentar care ia în considerare posibilitatea inversării schimbărilor climatice.

Vă recomandăm să citiți și:

Agatha Christie, regina romanelor polițiste

Elon Musk, antreprenor genial sau nebun de legat?

Test de cultură generală. Câte cuvinte a scris în total Shakespeare?

Geniul aviaţiei româneşti care a murit din cauza ”iubirii” sale

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase