Home » Cultură » Greta Thunberg, probabil cea mai populară activistă de mediu

Greta Thunberg, probabil cea mai populară activistă de mediu

Publicat: 26.09.2022

Greta Thunberg (născută în Suedia, pe 3 ianuarie 2003) este cea mai populară și mai tânără activistă de mediu.

Greta Thunberg a devenit cunoscută în 2018, în momentul în care, lipsind de la școală, în fiecare vineri demonstra în fața parlamentului suedez, fâcându-se viziblă prin mesajul „Grevă școlară pentru climă”.

Acțiunile ei, menite să atragă atenția asupra pericolelor privind schimbările climatice, au antrenat în același an aproape 180.000 de elevi din 24 de țari, aceștia alăturându-se ideilor și protestelor Gretei.

Greta a reușit performanța de a primi trei nominalizări ale Premiului Nobel pentru Pace pentru activismul climatic, în 2019, 2020 și 2021.

„Cum îndrăzniți?!”

În 2019, a călătorit 15 zile într-o ambarcațiune cu vele, fără motor, traversând astfel Atlanticul pentru a participa la una dintre conferințele pe teme climatice organizate de ONU la New York. Greta îi acuza pe liderii lumii că nu fac suficient de mult și nu țin cont de avertizările oamenilor de știință privind efectele devastatoare ale încălzirii globale.

Cu acea ocazia, Thunberg a reușit, prin discursul ei livrat într-o manieră ușor agresivă, să stârnească valuri de reacții, unele pozitive, altele… hilare.

Ce a spus Greta Thunberg în cadrul summit-ului?

„Nu ar trebui să fiu aici, ar trebui să fiu la şcoală, de cealaltă parte a oceanului. Cum îndrăzniţi? Mi-aţi furat visele şi copilăria cu vorbele voastre goale. Fac, cu toate acestea, parte dintre cei care au noroc. Oamenii suferă, mor. Ecosisteme întregi se prăbuşesc, ne aflăm începutul unei extincţii în masă, iar tot despre ceea ce discutaţi voi sunt banii şi basme despre creştere economică eternă? Cum îndrăzniţi?!”, a spus Greta Thunberg în timpul summit-ului de la New York.

Pro și contra Greta Thunberg

Greta Thunberg este, în momentul de față, cea mai populară activistă. Are aproape 15 milioane de urmăritori pe contul de Instagram, iar unul dintre cei mai înfocați susținători ai este actorul Leonardo DiCaprio.

După ce a întâlnit-o pe Greta, în 2019, la Los Angeles, DiCaprio a spus: ”A fost o onoare să petrec timp cu Greta care este un adevărat lider al epocii noastre. Sper ca mesajul Gretei să trezească liderii întregii lumi, să înțeleagă faptul că a expirat timpul pentru inacțiune. Datorită Gretei şi tinerilor activişti din toată lumea sunt optimist în ceea ce ne rezervă viitorul. Împreună am făcut o înţelegere pentru a ne susţine reciproc, cu speranţa de a asigura un viitor mai bun planetei noastre”.

De asemenea, o altă mare figură internațională, Prințul Harry, și-a exprimat susținerea publică față de ideile Gretei. „Fiecare țară, fiecare comunitate, fiecare școală, fiecare grup de prieteni, fiecare familie are nevoie de propria Greta”.

La polul opus, printre vocile care au răsunat împotriva modului în care Greta a ales să se facă auzită s-a aflat și cea a fostului președinte american Donald Trump care a ironizat-o pe postul de televiziune Fox News din SUA spunând despre ea că este „un copil suedez bolnav psihic exploatat de părinți și de stânga internațională”, în același timp scriind pe Twitter că tânăra ar trebui să „lucreze la problema ei de control al furiei și apoi să se ducă la un film cu prietenii. Liniștește-te, Greta, liniștește-te”.

După mesajul postat de Trump pe Twitter, Greta Thunberg și-a actualizat la acea vreme descrierea și a scris pe contul ei „O adolescentă care se ocupă de problema ei de control al furiei. În prezent, se relaxează și se uită la un film cu un prieten”.

Mai multe despre Greta Thunberg:

  1. Greta Thunberg suferă de sindromul Asperger (afecțiune pe care o au aproape 38 de milioane de oameni la nivel global), o tulburare ce face parte din spectrul autist, un grup de tulburări mintale ce afectează dezvoltarea abilităților sociale și de comunicare. Copiii care suferă de sindromul Asperger dezvoltă adesea, în mod obsesiv, un hobby pentru un anumit subiect sau obiect. Referindu-se la această tulburare, Greta spunea, ca și răspuns la adresa criticilor săi, că afecțiunea o face ”diferită” și o consideră a fi, în același timp, o ”superputere”. „Când criticii atacă felul cum arăţi sau diferenţele de ceilalţi, asta înseamnă că nu mai au unde merge. Şi atunci ştii că eşti pe punctul de a câştiga!”.
  2. Mama lui Thunberg, Malena Ernman, este cântăreață de operă și fostă participantă la concursul muzical Eurovision. Tatăl ei, Svante Thunberg, este actor și un descendent al omului de știință care a creat un model al efectului de seră.
  3. În 2019, revista Time a declarat-o pe Greta Thunberg personalitatea anului.
  4. Tot în 2019, tânăra l-a întâlnit pe Papa Francisc cu ocazia unui eveniment desfășurat la Vatican în Piața Sf Petru. Acesta a încurajat-o și a îndemnat-o să continue lupta pentru protejarea mediului. ”Dumnezeu să te binecuvânteze. Continuă-ți lupta! Mergi înainte” Greta l-a întâmpinat pe suveranul pontif cu o pancartă pe care scria ”Join the climate strike” ”Alăturați-vă grevei pentru climă”.
  5. Greta Thunberg a declarat că a încetat să mai cumpere haine noi dar, în același timp, a spus că nu îi judecă pe alții ale căror stiluri de viață sunt mai puțin ecologice decât ale ei. Referindu-se la haine, a spus „în cel mai rău caz, cred că voi cumpăra haine la mâna a doua, dar nu am nevoie de haine noi. Nu este o necesitate să cumpăr haine de care, oricum, nu am nevoie, așa că nu văd acest lucru ca pe un sacrificiu.”
  6. A devenit vegană și a încetat să zboare cu avionul, în urmă cu câțiva ani.
  7. Thunberg a primit numeroase invitații pentru a vorbi despre schimbările climatice. Ea a ținut discursuri la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția, și la Parlamentul European, precum și în fața legislativelor din Italia, Franța, Regatul Unit și Statele Unite.
  8. Pe 20 septembrie 2019, alăturându-se cauzei Gretei, peste 4 milioane de tineri din întreaga lume au ieșit în stradă protestând împotriva lipsei de acțiuni a guvernelor în ceea ce privește schimbarea climatică”.
  9. Activista suedeză i-a criticat și ironizat, anul trecut, în septembrie, pe liderii lumii pentru „promisiunile lor deșarte” în ceea ce privește situația de urgență climatică prin care trece planeta. „Bla, bla, bla”, a spus Greta Thunberg în discursul său din cadrul summit-ului Youth4Climate de la Milano.„Să construim mai bine împreună. Bla, bla, bla. Economie verde. Bla, bla, bla. Emisii zero până în 2050. Bla, bla, bla. Asta este tot ce auzim de la așa-numiții noștri lideri. Cuvinte care sună grozav, dar până acum nu au dus la acțiune. Speranțele și ambițiile noastre se îneacă în promisiunile lor goale”.

Bibliografie: 

https://www.britannica.com/biography/Greta-Thunberg

https://www.bbc.com/news/world-europe-49918719

https://www.theguardian.com/environment/2021/jan/03/greta-thunberg-at-18-im-not-telling-anyone-what-to-do

https://www.theguardian.com/environment/2021/sep/28/blah-greta-thunberg-leaders-climate-crisis-co2-emissions

Vă mai recomandăm să citiți și:

„Ipocriți și propagandiști”: Greta Thunberg critică liderii lumii și summiturile internaționale pentru climă

Au crescut șansele ca Greta Thunberg să câștige premiul Nobel pentru pace

Anunțul activistei Greta Thunberg după un an întreg de campanie pentru combaterea crizei climatice

Greta Thunberg a fost declarată persoana anului 2019

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase