Home » Știință » ASCULTĂ AICI! Primele imagini color ale Telescopului Webb, transformate în muzică

ASCULTĂ AICI! Primele imagini color ale Telescopului Webb, transformate în muzică

Credit foto: Shutterstock
Publicat: 05.09.2022

Imaginile uluitoare ale nebuloaselor îndepărtate, surprinse de Telescopul Spațial James Webb al NASA, care au hipnotizat lumea, au fost transformate în muzică printr-o tehnică numită sonificarea datelor.

Trei sonificări ale imaginilor din primul comunicat de date al Telescopului James Webb au fost puse acum la dispoziția publicului.

Fiecare dintre piesele muzicale unice este diferită. Peretele impresionant de praf roșiatic din nebuloasa Carina produce „o bolborosire cosmică” destul de plăcută, în timp ce nebuloasa Optul Explodat generează mai degrabă o experiență asemănătoare unui film de groază.

Sonificările traduc datele în sunete pe baza unor parametri predefiniți. Spre exemplu, fiecare stea din cele două nebuloase produce un sunet distinct în funcție de anumiți factori, cum ar fi mărimea, luminozitatea și vârsta sa.

Sonificări ale nebuloaselor îndepărtate, surprinse de Webb

Sonificările reprezintă modalitatea prin care NASA dorește să facă accesibilă știința Telescopului Spațial James Webb pentru pasionații cu deficiențe de vedere, ca parte a proiectului Universe of Learning.

„Aceste compoziții oferă un mod diferit de a experimenta informațiile detaliate din primele date ale lui Webb”, a declarat Quyen Hart, cercetător principal în domeniul educației și al comunicării la Space Telescope Science Institute din Baltimore, Maryland, într-un comunicat.

„Similar modului în care descrierile scrise sunt traduceri unice ale imaginilor vizuale, sonificările traduc și ele imaginile vizuale prin codificarea informațiilor, cum ar fi culoarea, luminozitatea, locația stelelor sau semnăturile de absorbție a apei, sub formă de sunete.”

Datele lui Webb, ușor de înțeles prin intermediul sunetului

O echipă de oameni de știință și muzicieni, susținută de un membru al comunității cu deficiențe de vedere, a lucrat la sonificări pentru a permite ascultătorilor să distingă caracteristicile cheie ale fiecărei imagini, scrie Space.

NASA a creat anterior sonificări ale imaginilor de la Observatorul Chandra cu raze X și speră că cele de la Webb vor avea un farmec similar.

„Muzica atinge centrele noastre emoționale”, a declarat Matt Russo, muzician și profesor de fizică la Universitatea din Toronto, care colaborează la acest proiect. „Scopul nostru este de a face ca imaginile și datele lui Webb să fie ușor de înțeles prin intermediul sunetului – ajutându-i pe ascultători să își creeze propriile imagini în minte”.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Lucrurile văzute de Telescopul Webb nu ar trebui să existe. Ce i-a nedumerit pe cercetători?

Telescopul Spațial Webb „a străpuns inima” galaxiei Fantomă

Telescopul Webb a detectat dioxid de carbon în atmosfera unei exoplanete

Telescopul Webb a surprins spațiul cosmic așa cum nu l-am văzut niciodată

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase