Home » Cultură » Top 10 cele mai bune filme de Crăciun

Top 10 cele mai bune filme de Crăciun

Top 10 cele mai bune filme de Crăciun
Macaulay Culkin în „Home Alone” (1990). Sursa foto: Profimedia
Publicat: 01.12.2022

Jingle bells, jingle bells, oh… să vedem care sunt cele mai bune 10 filme de Crăciun, în topul realizat de IMBD, conform rating-ului obținut în urma voturilor date de public.

Filmele bune sunt precum ciocolata fină. Nu te plictisești niciodată de ele, indiferent cât de des le vezi.

Pe primul loc, cu aproape 450 de mii de voturi, se află producția vintage din 1946, „It’s a wonderful life”, în regia lui Frank Capra, cu James Steward, Donna Reed, Lionel Barrymore și Thomas Mitchell în rolurile principale.

Filmul, care are un scor de 8.6, prezintă povestea unui înger trimis din Rai pe pământ, pentru a salva un om de afaceri disperat și frustrat, arătându-i cum ar fi fost viața dacă el nu ar fi existat niciodată.

Un super polițist, interpretat de Bruce Willis

Pe locul doi, cu un număr impresionat de voturi de aproape 873 de mii, dar cu un rating ceva mai scăzut decât filmul de pe prima poziție – 8.2 – se află „Die Hard”, un film din 1988, în regia lui John McTiernan, cu actorii Bruce Willis, Alan Rickman, Bonnie Bedelia și Reginald VelJohnson.

Un super polițist, interpretat de Bruce Willis, are misiunea de a-și salva soția și alte câteva persoane luate ostatice în timpul unei petreceri de Crăciun de la Nakatomi Plaza din Los Angeles.

A Christmas Carol (1951)

Locul trei este ocupat de filmul „A Christmas Carol” (1951), cu aproape 23 de mii de voturi și un scor de 8.1. Regizorul Brian Desmond Hurst și actorii Alastair Sim, Jack Warner, Kathleen Harrison și Mervyn Johns au reușit să facă din această versiune cea mai apreciată dintre toate producțiile cinema care au avut la bază subiectul cărții cu același nume.

Ebenezer Scrooge, un bătrân bogat, dar zgârcit și fără suflet, este vizitat de spiritul Crăciunului și plimbat într-o călătorie fantastică prin propria-i viață plină de negativism și încrâncenare, ocazie care-i oferă lui Scrooge posibilitatea de a-și recâștiga bunătatea și generozitatea.

Rudolph the Red-Nosed Reindeer

Pe locul 4, cu o notă de 8 și un număr de voturi de aproape 32 de mii, se află „Rudolph the Red-Nosed Reindeer” (un film de televiziune din 1964) regizat de Larry Roemer, cu Billie Mae Richards, Burl Ives, Larry D. Mann și Paul Soles.

Filmul este o frumoasă poveste fantastică despre tânărul ren Rudolph care trăiește la Polul Nord și al cărui tată este unul dintre renii de bază ai lui Moș Crăciun, statut la care visează și el, dar un mic detaliu – nasul lui cel roșu – îi pune piedici în atingerea obiectivului.

National Lampoon’s Christmas Vacation (1989)

Pe locul 5 se clasează filmul „National Lampoon’s Christmas Vacation” (1989), votat de aproape 188 de mii de cinefili și cotat cu 7.5.

În regia lui Jeremiah S. Chechik și avându-i în rolurile principale pe Chevy Chase, Beverly D’Angelo, Juliette Lewis și Johnny Galecki, filmul este o comedie ce aduce în atenție familia Griswold și planurile sale de Crăciun care, impredictibil, sunt date peste cap.

Home Alone (1990)

Locul 6 îi revine binecunoscutului „Home Alone” (1990), care a primit aproape 565.000 de voturi și un rating de 7.7. Regizat de Chris Columbus, producția americană îi aduce alături pe actorii Macaulay Culkin, Joe Pesci, Daniel Stern și John Heard.

Povestea o știți cu toții, probabil. Un puști de 8 ani trebuie să-și apere casa de atacul hoților după ce e uitat acasă din greșeală de familia grăbită să plece în vacanța de Crăciun.

A Christmas Story (1983)

Pe locul 7 în topul 10 al celor mai bune filme de Crăciun din toate timpurile se află producția din 1983, „A Christmas Story”, votată de 148.231 de utilizatori și având un rating de 7.9.

În regia lui Bob Clark, cu Peter Billingsley, Melinda Dillon, Darren McGavin și Scott Schwartz în rolurile principale, A Christmas Story plasează acțiunea în anul 1940 și se concentrează pe viața unui băiat, Ralphie Parker, care face tot posibilul să-și convingă părinții, profesorii și chiar pe Moș Crăciun că, pentru el, cel mai potrivit dar de Crăciun este o armă Red Ryder Range 200 Shot BB.

Miracle on 34th street (1947)

Locul 8 este ocupat de „Miracle on 34th street” (1947), un film de familie, cotat cu 7.9, în regia lui George Seaton, cu actorii Edmund Gwenn, Maureen O’Hara, John Payne și Gene Lockhart. Proaspăt divorțată, o mamă din New York angajează un bătrân să joace rolul lui Moș Crăciun pe perioada sărbătorilor de iarnă, la magazinul Macy’s, dar în momentul în care acesta pretinde că este un Moș autentic, venit de la Polul Nord, bătrânul este dat în judecată.

Miracle on 34th street a primit trei premii Oscar – pentru cel mai bun actor într-un rol secundar, cea mai bună poveste originală și cel mai bun scenariu.

Elf (2007), în regia lui Jon Favreau cu Will Ferrell

Pe locul 9, cotat cu nota 7, se află „Elf” (2007), în regia lui Jon Favreau cu Will Ferrell, James Caan, Bob Newhart și Zooey Deschanel.

Buddy, un elf de la Polul Nord care se deosebește de ceilalți elfi din comunitate prin înălțime, este trimis la New York să-și întâlnească tatăl biologic care habar nu are de existența fiului și care trece printr-o perioadă în care i-ar prinde bine să simtă măcar puțin din spiritul Crăciunului.

Gremlins (1984), cu un rating de 7.3 pe IMDB

Pe ultimul loc din acest clasament a fost votat filmul fantezie „Gremlins” (1984), cu un rating de 7.3. În regia lui Joe Dante, cu actorii Zach Galligan, Phoebe Cates, Hoyt Axton și John Louie, producția prezintă povestea unui băiat care primește cadou un animal de companie ceva mai ciudățel.

Creatura, în momentul în care este udată, se transformă în mici monștri care încep să facă ravagii prin oraș.

Așadar, dacă de Crăciun stați acasă și vreți să vă uitați la televizor, în pat, cu o cană de ciocolată caldă sau un castron de popcorn lângă voi, aveți la îndemână și această opțiune. Vizionarea unui film despre Crăciun, chiar de Crăciun. Poate veți găsi ceva pe gustul vostru.

Sursa:

https://www.imdb.com/list/ls000096828/

Vă mai recomandăm să citiți și:

„Sunetul muzicii”. Ce a fost real și ce a reprezentat ficțiune într-unul din cele mai iubite filme

De ce ne plac filmele de groază? Știința din spatele unei sperieturi zdravene

Alfred Hitchcock: „Fac filme ca să scap de propriile frici”

Top 10 filme celebre în care actorii principali au fost aproape să-și piardă viața

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase